Economie

VIDEO: Apple zuigt arme landen leeg via Nederland

21-05-2013 18:23


Double Irish with a Dutch Sandwich

Vandaag moet Tim Cook, CEO van Apple, zich tegenover de Amerikaanse senaat verantwoorden voor de grootschalige belastingontwijking van zijn bedrijf. Wij vroegen Henk Willem Smits, redacteur bij Quote en schrijver van Het Belastingparadijs, hoe dat wegsluizen nou precies werkt. Er worden miljarden weggesluisd door door toepassing van de Double Irish with a Dutch sandwich-strategie, en hoe zit het eigenlijk met onze eigen multinationals?

Oxfam Novib en arme landen

Toevalligerwijs claimt Oxfam Novib vandaag dat het fiscale beleid van Nederland ‘arme landen’ maar liefst 460 miljoen euro per jaar kost, en waarschijnlijk zelfs meer. Volgens Smits een terechte claim: “Nederland trekt minstens drie keer zoveel geld uit Afrika dan het aan ontwikkelingshulp doneert.”

Volgens Smits mogen ook Nederlandse multinationals als Deloitte en KPMG zich afvragen of dit soort praktijken nog wel moreel houdbaar zijn. Maar je kunt het ook anders zien: de omstreden brievenbusmaatschappijen brengen bij ons jaarlijks een welkome miljard in het laatje. Bij de VPRO vonden ze dat een schande, en eerlijk is eerlijk, dat wisten ze prachtig te onderbouwen in Tegenlicht.

150 miljard cash en toch geld moeten lenen

Al dat geld op exotische bankrekeningen is natuurlijk prachtig, tenzij je gewoon cash geld nodig hebt. Zodra Apple het geld terug naar de Verenigde Staten wil halen, staat de fiscus namelijk klaar om alsnog een mooi percentage van het bedrag te innen. En zo ontstaat de bizarre situatie dat een bedrijf met 150 miljard dollar aan cash alsnog geld moet lenen om dividend uit te kunnen keren aan haar aandeelhouders. Think different.