Business

Brievenbusmaatschappijen leveren Staat miljard op

23-01-2013 12:21

Onderzoek van de Volkskrant wijst uit dat een bedrag van 57 miljard euro via Nederland wordt gepompt om belasting te ontwijken. Grote schande, Google en Microsoft sluizen geld via Nederland om minder te betalen. Nog een grotere schande, de Rolling Stones ontwijken belasting via Nederland. Maar dat is geen schande, het is gewoon een keiharde  inkomstenbron. Centen voor in de schatkist. Welkom in belastingparadijs Holland. 

De grote internationale spelers kiezen Nederland om minder belasting te betalen. Op een legale manier, de Belastingdienst vindt het allemaal prima. Er komt een miljard euro aan belasting binnen. Dus wie doet ons wat?

Ontwijken

Google betaalt tussen de nul en vijf procent belasting in ons land. Grote schande vindt de goegemeente. We praten hier echter over belastingontwijking, niet over belastingontduiking. Toch een wezenlijk verschil. In Nederland is zo min mogelijk belasting betalen zolang je je aan de wet houdt, nog altijd volstrekt legaal.

De Verenigde Staten lopen belastinginkomsten mis met deze constructie. Voor Nederland  levert het echter geld op. Het staat misschien niet in verhouding met de grote geldstromen rondom de brievenbussen. Maar nogmaals, het levert ons geld op. Komt het al een beetje aan? We hadden een oplopende staatsschuld toch? We moeten Google en U2 op onze blote knieën bedanken dat ze belasting van de VS naar ons land komen brengen.

Bemoeizucht

Typisch Nederlandse bemoeizucht, wat zijn de Amerikanen zielig dat ze belasting mislopen. Ze hebben daar ook een staatsschuld. We moeten ze helpen. Want straks worden ze boos en dan moeten we weer opnieuw over de plas vliegen om vriendjes met ze te maken.

Het aantal brievenbusfirma’s in Nederland lijkt toe te nemen. Van de top 100 grootste bedrijven hebben er inmiddels 84 een fiscaal filiaal in Nederland. Staatssecretaris Frans Weekers moet zich vandaag verantwoorden in de Kamer over de brievenbuskwestie. Als Weekers slim is, houdt hij de deur op een kier voor de grote belastingontwijkers. Een tegenvaller van 1 miljard op de belastinginkomsten, daar zit ook niemand op te wachten.