Portemonnee

Het is geen gek idee om spaargeld in een tweede woning te stoppen

31-03-2015 10:12

Sparen? Voor het rendement hoef je het momenteel niet te doen. Het kan zelfs maar zo zijn dat je er op inlevert. Niet vreemd als je je spaarrekening daarom links laat liggen en op zoek gaat naar een alternatief waar je meer aan hebt.

Lees ook: Betalen om je spaargeld veilig te kunnen stallen – zou jij het doen?

Je spaargeld in een tweede huis stoppen

Er zijn aardig wat mensen die hun spaargeld bij elkaar rapen en het gebruiken om een tweede woning te kopen. In eigen land, of over de grens.

Om er zelf van te genieten, maar ook om het te verhuren of om op termijn – hopelijk! – te profiteren van een fijne waardevermeerdering. Wegwijs.nl maakte er de volgende infographic over:


Het gemiddelde saldo dat een huishouden op de spaarrekening heeft staan is 44.000 euro, schrijven de organisatoren van Second Home, een beurs speciaal voor mensen die er over nadenken een tweede huis te kopen. “Hiervoor koop je bijvoorbeeld een vrijstaande woning in Hongarije.”

En het aantal Nederlanders met meer dan een ton op de rekening is aanzienlijk, zo zeggen ze nog meer. Met zo’n bedrag kun je mooie dingen doen.

Mooi plan, maar staar je niet blind op financieel profijt

Zie je het wel zitten om (een deel van) je spaargeld in een tweede huis te steken? Als je zeker weet dat je de centen voor langere tijd kunt missen én dat je een buffer overhoudt, dan kun je best eens op zoek gaan naar iets dat bij je past.

Houd er wel rekening mee dat je nu niet zeker kunt weten of je het huis ooit met winst zult verkopen (en of het dus een goede belegging zal zijn).

Ook kan het maar zo zijn dat eventuele verhuur minder opbrengt dan je hoopt. Denk daar aan als je een financieel plaatje gaat maken; zorg dat je niet afhankelijk bent van deze inkomsten.

Lees ook: Staar je niet blind op de waardevermeerdering van een pand

Natuurlijk zijn er fiscale regeltjes

En als je tekent voor een tweede stek krijg je hoe dan ook te maken met allerlei fiscale regels. Hoe dat precies uitpakt is voor iedereen weer anders – deels afhankelijk van wat je met de woning van plan bent (verhuur?) en waar het huis staat (binnen- of buitenland?).

Een pasklaar overzicht is dus niet te geven, maar een stel standaard aandachtspunten wel.

De vermogensrendementsheffing

De Belastingdienst beschouwt je tweede huis als vermogen. Daarom hoort-ie thuis in box 3 – net als spaargeld – en betaal je vermogensrendementsheffing.

Er is wel een goede kans dat je minder belasting betaalt dan je had gedaan als je je spaargeld had aangehouden. Verderop – onder het kopje verhuren van je woning – lees je meer.

Geen hypotheekrenteaftrek

Het is fijn als je alles met spaargeld kunt financieren, maar misschien heb je nog een (kleine) hypotheek nodig.

In dat geval: de betaalde hypotheekrente is niet aftrekbaar, zoals bij rente die je over de lening van een eerste huis betaalt het geval is. Wel mag je de hypotheekschuld in mindering brengen op je vermogen.

Gemeentelijke belastingen (en andere vaste lasten)

Je zult met verschillende belastingen te maken krijgen. Zoals (in Nederland) de onroerendezaakbelasting en de waterschapsbelasting.

Daarnaast zijn er nog andere lasten. Ze vallen eigenlijk niet onder het kopje fiscaal, maar we noemen ze toch: denk aan onderhoudskosten en vaste lasten als gas, water en licht.

Forensenbelasting

Zo’n 40% van alle gemeenten in Nederland heft forensenbelasting. Dat moet je betalen als je veel in een gemeente verblijft zonder dat je er staat ingeschreven.

Het kan een vast bedrag zijn, maar soms is het ook afhankelijk van de WOZ-waarde van de woning.

Verhuren van je woning: voordeel

Als je je woning wilt verhuren kan het zijn dat je geen forensenbelasting hoeft te betalen.

Bovendien gaat je vermogensrendementsheffing misschien omlaag dankzij de leegwaarderatio. Dat is omdat de Belastingdienst vindt dat de waarde van je woning daalt door verhuur. Mooi meegenomen! Hier kun je er meer over lezen.

En natuurlijk kun je inkomsten krijgen uit verhuur. Je hoeft daarover geen belasting te betalen als je huis minder dan 70% van het jaar wordt verhuurd. Let wel op: in het buitenland kunnen andere regels gelden.

Andere regels in het buitenland

Als je je zinnen specifiek op een woning in het buitenland hebt gezet, zul je zeer waarschijnlijk met meer regels te maken krijgen dan wanneer je een tweede huis op Hollandse bodem wilt aanschaffen.

Zo gelden in sommige landen successierechten en soms betaal je belasting over waardegroei na verkoop. Dit soort fiscale regels kunnen erg veel invloed hebben op het totale financiële plaatje. Hier vind je meer informatie.


Tot slot: het kan erg verstandig zijn om dit niet allemaal zelf uit te gaan zitten vogelen, maar om even met een adviseur om tafel te gaan zitten. Het gaat immers om héél véél geld.

Meer lezen: Check de belastingregels als je een vakantiewoning in het buitenland koopt

 

Dit artikel verscheen eerder op IEXGeld.nl