Economie

Rutte: Nederland wil toetreden tot Aziatische Investeringsbank

28-03-2015 11:33

Nederland wil toetreden tot de Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB). Dat heeft minister-president Mark Rutte zaterdag gezegd na zijn ontmoeting met president Xi Jinping van China. De twee troffen elkaar op het Chinese eiland Hainan.

De bedrijven kunnen volgens Rutte profiteren van infrastructurele opdrachten die de AIIB financiert. In de AIIB werken diverse Aziatische en ook nog enkele andere landen samen aan investeringen in infrastructuur. Er is een groot tekort aan financiering voor infrastructuur in Azië.

Nederland neemt de komende maanden deel aan de onderhandelingen over de vormgeving van de AIIB. Die onderhandelingen worden naar verwachting in juni van dit jaar afgerond. Rutte:

“De AIIB is goed voor Azië, en dat is goed voor Nederland. Nederland verdient 30 procent van zijn inkomen in het buitenland. We verdienen banen met export en buitenlandse investeringen. Dus juist ook in deze regio, in dit land, moeten we sterk vertegenwoordigd zijn”

Kansen voor bedrijven

Rutte ziet veel kansen in China, “De afgelopen dagen heb ik in China opnieuw gemerkt hoe kansrijk de samenwerking tussen Nederland en China is. Al meer dan duizend Nederlandse bedrijven zijn actief in China.” Volgend de premier liggen in de hele Aziatische regio kansen voor Nederlandse bedrijven, “Onze handelsmissie in China onderstreept opnieuw hoe lonend het is om te investeren in een duurzame relatie.”

Nederland behoort al tot de top drie van Europese handelspartners van China. De wederzijdse handel tussen beide landen bedroeg in 2014 bijna 44 miljard euro.

(TPO/ANP)