Leven

Mans’ Brulding: paardenkrachten

21-03-2015 16:30

Van de paarden onder de motorkap hebt u er niet alleen nooit genoeg van, u krijgt er ook geen genoeg van. En dat terwijl u al sinds 1978 van het Internationale Stelsel van Eenheden (SI) helemaal geen paarden meer in uw mond mag nemen. U verdomt het echter om de paarden achter u te laten, en in kilowatts te gaan praten.

U hebt geen boodschap aan joules per seconde, maar blijft houvast vinden in knollen. Iets wat u lang allerminst had. Op een krampachtig vasthouden na dan, want uw voorouders in West-Europa knoopten pas ruwweg ergens in de achtste eeuw na dat kribbekind fatsoenlijke stijgbeugels aan hun knol.

En laten we wel wezen, op de kracht van welk paard baseerde James Watt zich rond 1770 toen hij zijn nadien algemeen ingevoerde eenheid van vermogen na een hoop nattevingerwerk introduceerde? Nattevingerwerk dat nog afgerond werd ook. Tot een in onelegant Engels uitgedrukte 33.000 voet-ponden per minuut. Niet eens geleverd door een paard, maar door een verder niet nader omschreven naamloze pony die vier uur lang ‘gemiddeld’ in Engels koeterwaals: 220 lbf 100 ft per minuut had gehesen. Wat Watt dan omrekende naar wat hij dacht dat een paard kon. Wederom zonder harde knol-specificaties. Dan is dat joules per seconden in kilo’s naar hem uitdrukken nogal misplaatste eer. Niet?

metrichorse

Paarden zijn ruim 14 pk

Ondanks dat andere techneuten op andere knol-voet-ponden kwamen ‘won’ Watt, en de hoeveelheid van de zijne die de uwe heeft schept u dus over op. Waarbij u uiteraard niet over de paarden van dat degelijke Deutsches Institut für Normung (DIN) praat, maar over de uitgeklede van de Society of Automotive Engineers (SAE), want dan klinkt het meer. U weegt uzelf immers ook bloot na het poepen, scheren en nagelknippen, als u net terug bent van een rondje kapper en waxen tot de laatste schaamhaar.

Daar komt nog bij dat Watt de edele viervoeters schandalig tekort deed. Die ene luizige pk is wat een knol constant kan geven. En ruwweg wat de meesten van u zelf even kunnen trekken (circa 1.2 pk). Geeft een paard alles wat het heeft, leverde het volgens de onderzoekers Stevenson&Wassersug 14.9 pk. In echte paarden uitgedrukt is er dus nog veel minder om over op te scheppen dan in kilowatts.

 

(Titel)foto: wiki – werk van Sgbeer, upload van Rfassbind)