Portemonnee

Parkeren op straat en in de garage is duurder geworden

18-03-2015 16:46

Parkeren is en blijft een dure aangelegenheid. Zeker in de grote steden. Je bent gauw vijftien euro lichter als je een avondje bij vrienden in Amsterdam voor de deur parkeert. En nee, dat is niet alleen als je midden in het centrum staat.

Parkeren is (nog) duurder geworden

Het lijkt er niet op dat het goedkoper zal worden. Sterker nog: parkeren is weer duurder geworden, lazen we vanmorgen.

In vier op de tien gemeenten zijn de tarieven verhoogd, gemiddeld met 6%. Er zijn uitschieters naar boven (op straat parkeren in Haarlem is 20% duurder geworden) en – gelukkig – ook naar beneden (in Zoetermeer zijn de parkeertarieven verlaagd met zo’n 3%).

Dit zijn de parkeertarieven, op straat en in garages

Goed, maar hoeveel kost dat dan precies? Daar hebben we, dankzij Detailhandel Nederland, een antwoord op.

Die checkte namelijk in achtentwintig grote Nederlandse steden hoeveel je voor parkeren betaalt. Op straat, in het centrum. RTL Nieuws verwerkte alle gegevens in een tool:

Bron: RTL Nieuws

Ook is gekeken hoeveel je betaalt als je je auto in een garage zet, in plaats van op straat parkeert. De tarieven van tachtig parkeergarages zijn gecheckt. RTL Nieuws zette ook deze gegevens in een tool:


Bron: RTL Nieuws

Detailhandel Nederland onderzocht dit alles voor de Nationale Parkeertest 2015, waarin ook informatie over bijvoorbeeld de staat van de garages is te vinden (de Damsterdiepgarage in Groningen is bijvoorbeeld uitgeroepen tot de beste van het land, maar dat terzijde).

De P+R als alternatief

Op zich handig om te weten hoeveel je moet neertellen voor een uurtje parkeren in de stad. Maar zijn er ook – goedkopere – alternatieven?

Ja, zeker wel. Een mogelijkheid (die ook in de Nationale Parkeertest wordt genoemd) is om uit te wijken naar een P+R-terrein. Zo’n terrein bevindt zich aan de rand van de stad en heeft een goede aansluiting op het openbaar vervoer of een shuttleservice.

Soms is P+R-parkeren gratis (bijvoorbeeld in Almere), soms moet je betalen. Als dat laatste het geval is, dan gaat het om maximaal acht euro per dag. Soms krijg je er gratis retourtickets voor het openbaar vervoer bij. Op de site van de ANWB kun je lezen waar de P+R-terreinen zich bevinden.

Lees ook: Nooit meer te veel betalen voor parkeren

Dit artikel verscheen eerder op IEXGeld.nl