Economie

‘Onafhankelijke’ voorzitter beleidsonderzoek zzp krijgt topfunctie bij Financiën

15-03-2015 13:07

Met update – Het onderzoek dat op dit moment loopt naar de ontwikkeling op het gebied van zzp’ers en het sociale stelsel (IBO-zzp) kreeg bij de aanstelling nog expliciet een onafhankelijke voorzitter. Deze voorzitter, Pieter Hasekamp, blijkt nu door de ministerraad te zijn voorgedragen als directeur-generaal Fiscale Zaken bij het Ministerie van Financiën. Dat blijkt uit een bekendmaking door het ministerie van Financiën, die nu enkele wenkbrauwen doet fronsen ten aanzien van de huidige voorzittersrol van Hasekamp.

Onafhankelijke voorzitter?

De bekendmaking is van afgelopen vrijdag, en werd door journalisten van TPO tijdens hun gecrowdsourcete onderzoek naar de visies rondom zzp’ers opgemerkt bij het nalopen van de laatste ontwikkelingen. Journalist en zzp-expert Pierre Spaninks in zijn zzp-weekoverzicht voor TPO Magazine over de benoeming:

“Helemaal belangeloos leek Hasekamp bij zijn benoeming niet, als algemeen directeur van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) en voormalig ambtenaar bij twee ministeries (Volksgezondheid en Financiën). [..] Nu, met een van de invloedrijkste functies bij Financiën op zak, kan Hasekamp echter bezwaarlijk ‘onafhankelijk’ meer heten.”

Het is de vraag wat de Tweede Kamer nu van deze benoeming gaat vinden, zo merkt ook Spaninks op. Het IBO-zzp onderzoek lijkt op basis van zijn benoeming in ieder geval uiterlijk mei afgerond te zijn, en duurde tweemaal zo lang was als de bedoeling was. Hasekamp volgt in zijn nieuwe functie Angelique Berg op, die afgelopen januari is benoemd tot directeur-generaal Volksgezondheid bij VWS.

Update 21.35 – D66 wil opheldering

Lees ook

Voor Asscher zijn ZZP’ers vooral slechte risico’s
(TPO Magazine via Blendle (€))