Ondernemen & zzp

Voor D66 is de zzp’er niet meer goed genoeg

15-02-2015 15:59

Zelfstandigen zonder personeel doen het zonder personeel. D66-kamerlid Steven van Weyenberg is dat een doorn in het oog. Zzp’ers moeten en zullen “doorgroeien”. Daarom wil hij hen tijdelijk korting geven op de werkgeverspremies om hen te verleiden mensen in dienst te nemen. 

Het grootbedrijf schrapt nog steeds arbeidsplaatsen, het midden- en kleinbedrijf kijkt wel beter uit dan personeel aan te nemen, dus moet nu de zelfstandige professional maar banen gaan creëren voor werkzoekenden. Tienduizend, op zijn minst. En snel een beetje, zegt Van Weyenberg: zijn plan moet volgend jaar al ingaan.

Mikpunt

Tot nu toe konden zelfstandigen zonder personeel altijd op D66 rekenen, als de VVD weer eens zat te suffen en de PvdA de kans greep hen in de tang te nemen. Nu zijn ook voor de liberaal-democraten zzp’ers niet meer goed genoeg. In plaats van zich te verdiepen in wat zij wèl doen en hen daar erkenning voor te geven, maakt Van Weyenberg hen tot mikpunt om wat zij niet doen.

Zelfstandige professionals zijn er al lang achter dat je tegenwoordig geen organogram meer nodig hebt en geen vaste banen om waarde te creëren voor je klanten. Integendeel: nieuwe, netwerkachtige samenwerkingsvormen blijken daarvoor minstens zo effectief te zijn.

Stemmingmakerij

Aan Van Weyenberg is die nieuwlichterij niet besteed. Met zijn ouderwetse “banenplan” voegt D66 zich naadloos in de stemmingmakerij tegen zzp’ers die in Den Haag tegenwoordig voor economisch beleid doorgaat.

Zelfstandigen moeten en zullen “doorgroeien”. Is het niet nu met de wortel van (tijdelijk) lagere werkgeverslasten, dan straks met de stok van afschaffing van de zelfstandigenaftrek. Dat brom ik u.

 

Meer zzp-nieuws van deze week via TPO Magazine in Blendle.