Ondernemen & zzp

Onderzoeksjournalisten crowdfunden met Yournalism 5000 euro bij elkaar

09-02-2015 12:12

Het onderzoek naar de belangen en de standpunten rondom zzp’ers kan van start gaan. De crowdfunding heeft haar streefbedrag inmiddels behaald, zo blijkt uit een blik op de ‘meterstand’ op het journalistieke platform Yournalism. Het onderzoek moet inzicht bieden in het maatschappelijk debat over zelfstandigen zonder personeel en de mogelijke gevolgen daarvan voor toekomstig beleid.

Marktverziekers of marktvernieuwers?

Nog onlangs stelde de AFM dat zzp’ers desnoods gedwongen zullen moeten worden tot pensioenopbouw. Zij lijken de ontwikkeling richting meer zzp’ers te bezien als een bedreiging voor de arrangementen van de verzorgingsstaat. Het onderzoek via Yournalism wil bekijken wat de standpunten zijn over ‘de zzp’er’, en hoe die zich hebben ontwikkeld.

Het team staat onder leiding van zzp-expert Pierre Spaninks, en gaat nu op onderzoek uit om te bekijken wat die standpunten betekenen voor het beleid, en wat zzp’ers daarvan merken.

Onderzoek

Uit de steun voor het onderzoek en voor de crowdfunding via Yournalism, blijkt hoeveel behoefte zzp’ers en andere belangstellenden hebben aan duidelijkheid. Het team bestaat uit een aantal journalisten dat ook actief is op TPO Magazine en ontvangt naast steun van Yournalism ook ondersteuning van ThePostOnline: hun artikelen verschijnen eerst op ThePostOnline en worden daarna gebundeld tot een e-book.

Naast het onderzoeksresultaat levert het zzp-project zo ook een basis voor hen die een gefundeerd opiniestuk willen schrijven.

Het verder steunen van het project kan overigens nog steeds: Botsende belangen: zijn zzp’ers nou marktverziekers of marktvernieuwers?, staat nog 12 dagen op de site van Yournalism.