Portemonnee

Verrast door een voorlopige aanslag? Betaal ‘m in één keer

25-01-2015 14:13

Heel wat Nederlands krijgen ergens in deze weken een voorlopige aanslag van de Belastingdienst. Het zijn er zelfs ongeveer een half miljoen meer dan vorig jaar.

Een deel van deze mensen rekende hier eigenlijk niet op. Soms stuurt de Belastingdienst uit eigen beweging een aanslag, als op dat moment al wordt verwacht dat er bijbetaald moet gaan worden. En voor de voorlopige aanslag 2015 is gebruikgemaakt van recentere gegevens dan in eerdere jaren, waardoor meer mensen nu een brief op de mat hebben gekregen.

Dat is bij sommigen “rauw op het dak” gevallen, zo werd woensdag in de Tweede Kamer besproken. Verschillende mensen stuurden brieven. Check bijvoorbeeld deze eens. Er wordt nu gezegd dat de Belastingdienst er actiever voorlichting over had moeten geven.

Vergeet termijnen, betaal in één keer

Maar goed, hoe vervelend ook, en of je het nou wel of niet van te voren wist, die belasting moet je hoe dan ook een keer betalen (als de aanslag tenminste op de juiste gegevens is gebaseerd en klopt).

Je kunt er voor kiezen het in termijnen te voldoen. Misschien vind je dat prettig, omdat je dan niet zoveel geld in één keer kwijt bent. Maar als je dit niet doet, dan kun je een betalingskorting krijgen. En volgens FiscAlert is die betalingskorting hoger dan de rente de je momenteel op vrij opneembare spaartegoeden kunt krijgen. Op zich een goede reden om de overweging te maken. Bovendien ben je er dan ook in één keer van af.

Als je van die mogelijkheid gebruik wilt maken moet je het bedrag van de aanslag min de korting in één keer betalen, vóór de uiterste betaaldatum van de eerste betalingstermijn. Het bedrag dat je aan korting kunt krijgen staat op je aanslagbiljet (in deze brochure kun je er alles over lezen).

Check ook: Het belastingtarief in de eerste schijf gaat wél omhoog

 

Dit artikel verscheen eerder op IEXGeld.nl