Leven

Mans’ Brulding: Walhalla²

18-01-2015 17:45

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Eens moet je uit je schoonheid klimmen. Had je de radio aan, was je mogelijk somber geworden van berichten over AK-spul dat korte metten maakten met het idee dat de pen scherper is dan het zwaard. Wellicht werd je humeur er niet beter op toen je deze berichten reflecteerde aan de honderden, mogelijk duizenden vermoorden elders, en je je realiseerde dat één dode hier een tragedie is, terwijl honderd doden daar slechts een statistiek zijn. Dan krijg je sterke behoefte aan vredige schoonheid om de benen in te strekken, en je geest in uit te laten. Kijk, en dan kun je op heel wat belazerdere plekken uitstappen dan bij een Italiaanse tuin. Waar Italië propvol mee zit.

In zo’n tuin de benen strekkend zie je ook hoe geweldig veel fraais je liefje’s CO2-uitstoot laat bloeien. Wat de tuinen betreft kun je het gas niet vaak en niet ver genoeg intrappen of opendraaien. Zet met name in auto’s kaliber Veyron en op motoren kaliber Hayabusa extremistisch gas op de zuigers als je weelderig groen een warm hart toedraagt.

Tuinen aan de Amalfi-kust (screenshots Monty Don’s youtube uploads van D. Mudster)
1amalfikustmontydon2
1amalfikustmontydon3

 

Tot de vloer of de stop voor de groenpracht van Villa Cimbrone. Maak kilometers om die drie van het Caserta Paleis ten noorden van Napels fatsoenlijk te houden. Daar, naast kilometers bomen&plantenpracht, is het koninklijke stulpje eveneens iets waar je (binnen) architectonisch in Barok, Rococo of (neo)Klassiek je vingers bij aflikt. Al rondlopend begrijp je waarom Italianen niet zo snel onder de indruk zijn van Lodewijks Versailles optrekje. En je snapt nog minder waarom in Nederland de moderne architectuur op het obsessieve af, hoekig en glasbetonnig blijft. Het gedrocht naast het vernieuwde Rijksmuseum gezien? Ik meldde het al eens, maar godverdomme, de nazi’s bouwden oogstrelendere flaktorens.

Caserta Troonzaal (foto: wiki, door Japiot)
1TroonzaalCasertawiki

 

Om snel van deze verse negatieve vibraties af te komen stap je weer in, trap je voor groen, op weg naar een andere tuin om schoone vergetelheid in te vinden. Daar heb je sowieso elke locatie die Monty Don bezocht voor in je satnav geprogrammeerd. Mocht wat de radio bracht, of wat je geest er mee deed, je allemaal zwaar te moede zijn geworden, maak je direct Villa D’Este je volgende bestemming. Hoewel zeker ook fraai, niet deze, maar de Villa D’Este aan Lake Como. Daar komen twee Walhalla’s samen. Het hemelse groen van Villa D’Este wordt er jaarlijks verrijkt met een invasie van oogverblindende kunstlust in metaal, voor de Concorso D’Eleganza. Walhalla².

Villa D’Este pracht (foto’s: uit fotoalbums Hotel Villa D’Este)
1villadestehotel
1villadeste3

 
 
Villa D’Este Concorso D’Eleganza

 
(Titelfoto: tuinen achter Caserta Paleis –wiki, door Japiot)