Media & TV

Mans’ Brulding: TopGear Patagonië trip

29-12-2014 18:30

TopGearfront

 
En toen bleek de Lotus Esprit V8..*voeg hier de meest geciteerde oneliner van Clarkson in*. Toegegeven, de Lotus had af en toe een ruk of duw nodig, maar dat werd robuust gecompenseerd door soortgelijke wederdiensten. In de meeste ruige situaties bleef de Lotus echter zelfredzaam. Er rammelde geen schroefje los, er ging niks lekken, niets kapot. Nog geen zekering begaf het. De moraal: mits secuur gebouwd volgens de blauwdruk is de Lotus Esprit V8 oerdegelijk. Een episch ontwerp, waar Janis Joplin van opstaat om haar Mercedes voor in te ruilen.

Het onder gegeven omstandigheden niet stuk gaan verdiende al eeuwige roem, maar daarbij keer op keer dingen doen waar de Lotus niet voor gebouwd was, is een OBE met eikenloof, zwaarden en briljanten waard. Zo bleek de voorspoiler verrassend meer te kunnen dan alleen elegant lucht verplaatsten, en fungeerde dapper als dozerblad. Een taak wat het kunststof niet fataal werd. Het oogde op het eind behoorlijk vermoeid, maar verdomd, het oogde nog.

TopGearLotus

 

Natuurlijk hielp het dat de Lotus werd gereden door de enige van het drietal die nooit uit is op het slopen of verkrachten van het gereden schoons, of dat van zijn naaste. Zelfs als het lelijk is blijft May zuinig op de spullen. Niet dat zijn plaats in de hemel nu gegarandeerd is. Want..

Toen lieten ze ze achter. Geen “We’ll fight them on the beaches”. Nee, het werd “We’ll leave them on the beaches”. Ondanks de haperingen lieten hun wielen hen nimmer achter. Geen sneeuw, geen drek, geen rots hield ze lang op. Alle wielen overleefden uiteindelijk de gebruikelijke stompzinnigheden van sommigen uit dit trio, dat ook deze keer weer in de beste traditie van generaal Melchett doorging op verkeerde routes. Natuurlijk kijken we juist daarom, houden erom van hen, en willen niets liever zien dan het team invulling geven aan,
 
“If nothing else works, a total pig-headed unwillingness to look facts in the face will see us through.”
 

Wat gegooide eieren en stenen bleken helaas genoeg om strijdlustige stranduitspraken en stoere Blitz bovenlippen te vergeten. Geen ‘Dunkirk’ voor hun bruldingen. Die bleven toen overigens ook al achter.

Maar misschien is er hoop. Dat moet je houden, want met name de Esprit verdient een ereplek naast die andere bewaarde onverwoestbare glorie in de TG-hangar, de Toyota Hilux. Bovendien, de heren hebben eerder voor verrassingen gezorgd. In de eerste aflevering van het nieuwe TG-seizoen zou het daarom kunnen gebeuren dat Clarkson aftrapt met iets van: “Remember we said we left them behind? Well, we didn’t. We lied.”

Mogelijk zegt u nu “Valse hoop Mans”. Misschien. Edoch, hebt u ook iemand gemist in Patagonië? Meestal geeft hij in de specials wel acte de présence op enig moment. En, wie kan er het meest uit de Lotus krijgen om door te gaan waar anderen afhaken? Dus steek wat kaarsen aan, en bidt samen met mij voor een epiloog met ‘Stig it up yours Archie’.
 
Aankomend weekend bestudeert Brulding de Lotus Esprit V8 wat dieper.

 
(Foto’s: screenshots van de Patagonië trailer op TG’s youtube kanaal)