Ondernemen & zzp

Onderhandelingen ZZP convenant Wiebes liggen ‘op hun gat’

22-12-2014 13:56

Toen er dit voorjaar ongerustheid ontstond over de manier waarop de belastingdienst optrad tegen ZZP’ers als gastdocent op hogescholen, werd de belastingdienst na protesten van de Vereniging Hogescholen te verstaan gegeven met een convenant te komen. Door dit convenant zouden zowel opdrachtgever als -nemer heel wat meer duidelijkheid moeten krijgen. Dit convenant is er echter nog steeds niet, de gesprekken met de fiscus hierover liggen al een tijdje ‘op hun gat’. Dit blijkt uit antwoorden van een woordvoerder van de Vereniging op vragen van journalist Pierre Spaninks voor TPO Magazine.

‘Rechtmatige’ VAR

De vragen volgenden op een mail die hogeschool InHolland stuurde naar haar gastdocenten. Daarin vroegen ze niet alleen om een geldige VAR, maar ook nog kopieën van facturen aan ‘twee andere opdrachtgevers’ om vast te stellen of iemand een ‘rechtmatige’ ZZP’er was. In antwoord op de vragen geeft de Vereniging nu aan dat de hogescholen de ‘legitimiteit’ van de verklaring niet hoeven te toetsen.

In tegenstelling tot hetgeen staatssecretaris van Financiën eerder beweerde zijn er op dit moment echter géén gesprekken gaande over een convenant. Zo’n convenant zou de positie van de hogescholen en haar gastdocenten in één keer een stuk duidelijker maken. Van het beloofde maatwerk is op dit moment dus zeker geen sprake.

Lees ook

Wat er voor ZZP’ers onder de boom ligt – TPO Magazine (Blendle-link)