Portemonnee

Dit moet je checken voor je je nieuwe zorgverzekering afsluit

19-12-2014 08:40

Goedkoop is duurkoop. Klinkt cliché, maar in het geval van budgetpolissen van zorgverzekeraars kan het best nog wel eens waar zijn. Tenminste: wanneer je er één afsluit als je de ins en outs ervan niet kent.

De budgetpolis is de goedkoopste variant van de ziektekostenverzekering (het basispakket). Deze polis is dit jaar gemiddeld zo’n zeven euro per maand goedkoper dan een reguliere basisverzekering. Dat zou op jaarbasis redelijk wat kunnen schelen.

Lees ook: Je bent gek als je nu niet van zorgverzekeraar wisselt.

Ziekenhuizen zijn vooraf geselecteerd

In principe is de dekking van het basispakket voor iedereen gelijk. Maar sluit je zo’n budgetpolis af, dan moet je op één ding heel goed letten: je krijgt te maken met een voorselectie van te bezoeken ziekenhuizen.

Maak je gebruik van zogenaamde niet gecontracteerde zorg, dan kan het zijn dat je tot wel 50% zelf moet betalen (je eigen risico even daargelaten). Hier kun je er meer over lezen.

In het ziekenhuis kan niet voor jou worden gecheckt hoe jij precies verzekerd bent. Het enige wat de medewerkers daar kunnen doen, is in het algemeen waarschuwen voor het bovenstaande. Dat is wat het WestfriesGasthuis bijvoorbeeld sinds deze maand doet.

Zelf aan de slag

Het betekent eigenlijk dat je zelf moet opzoeken welke ziekenhuizen er in jouw pakket zitten en welke behandelingen worden vergoed. Check voor je de polis afsluit welke zorgverleners, (voorkeurs)ziekenhuizen en behandelingen bij je polis horen, en of dat naar jouw wens is.

Houd er rekening mee dat dit niet in alle gevallen eenvoudig of realistisch is. Patiënten die een ziekenhuis bezoeken, zo schrijft NRC Q, weten van te voren vaak niet precies wat hen precies mankeert en welke behandeling zij nodig zullen hebben. En bij sommige ziekenhuizen kun je wel terecht voor de ene behandeling, maar niet voor de andere.

Check ook: Besparen op je zorgverzekering? Betaal de premie direct voor het hele jaar

 

Dit artikel verscheen eerder op IEXGeld.nl