Economie

Nieuwe hypotheeknorm Nibud gaat woningmarkt weer slopen

06-12-2014 13:41

Er is veel verzet tegen de hypotheeknormen van het Nibud die vanaf 2015 ingaan. Huizenkopers kunnen vijf tot acht procent minder geld lenen. In De Telegraaf van zaterdag is te lezen dat werkgevers- en brancheorganisaties, makelaars en andere spelers op de woningmarkt hier niet blij mee zijn. 

Ze verzoeken minister Blok (Wonen) om de norm aan te passen. Zo kan “het prille herstel van de woningmarkt in de kiem worden gesmoord”, schrijven MKB-Nederland en werkgeversorganisatie VNO-NCW in een brief. “De woningmarkt is vooral gebaat bij rust en voorspelbaarheid. Daar passen onverwachte, majeure verkrappende maatregelen ten aanzien van de hypothecaire leencapaciteit geenszins bij.”

Het Nibud stelde de strengere norm op om te voorkomen dat consumenten in geldproblemen komen door een te hoge hypotheek.

Of de oproep op tijd komt is de vraag, want de Tweede Kamer debatteert pas in januari over de nieuwe hypotheeknorm, die dan al van kracht is.

Momenteel is het voor starters met een modaal salaris al zo goed als onmogelijk voldoende hypotheek voor een huis te lenen, terwijl de huurmarkt onbetaalbaar wordt en de sociale huurmarkt volkomen op slot zit.

Met de nieuwe Nibud-norm lijkt de kans op een koopwoning voorlopig helemaal verkeken voor starters.

Wel klopt het dat mensen danzkij deze extreme normen minder snel in de schulden komen. Alleen zijn ze dan schuldenvrij zonder een fatsoenlijk dak boven hun hoofd.

Anp/TPO