Ondernemen & zzp

PvdA wil verplichte verzekeringen voor zzp’ers

26-11-2014 10:55

Als het aan PvdA-Kamerlid Roos Vermeij ligt is het voortaan afgelopen met zelfstandigheid, individualiteit en eigen verantwoordelijkheid bij met name zzp’ers. Er moet een verplichte verzekering tegen arbeidsongeschiktheid komen voor zzp’ers en ook moet er een ‘herwaardering komen voor de pensioenfondsen’. Dit meldt de Volkskrant

De reden voor deze pogingen een einde te maken aan de vrijheid en zelfstandigheid van zzp’ers is de haat van sociaaldemocraten voor mensen die zelf hun eigen zaakjes willen regelen. Dit geeft PvdA’er Vermeij ook letterlijk toe: “Het afgelopen decennium zijn we doorgeschoten in de waardering van keuzevrijheid en individualisering, waarbij je zelf dingen moet regelen. Wij zijn daar als PvdA misschien te veel in meegegaan”, zo laat ze de Volkskrant optekenen.

De ‘keuzevrijheid’ en ‘individualisering’ is vaak een belangrijke reden voor mensen om zzp’er te worden. Verplichte solidariteit in de vorm van pensioen- of collectieve verzekeringsbijdragen en door de overheid opgedrongen beperkte keuzes gaat een individu met talent dat zijn mogelijkheden wil vergroten en derhalve boven het gemiddelde wil uitstijgen op den duur enorm tegenstaan.

De PvdA is overigens een partij die volgens de laatste peilingen nog nauwelijks zetels heeft en al lange tijd wordt geplaagd door interne problemen.

Ook lijken steeds meer kiezers helemaal klaar te zijn met het achterhaalde idee van een overheid die van alles verplicht maar elke vorm van indivudele ontplooïng teneinde maximale persoonlijke groei te bereiken tegen gaat.