Ondernemen & zzp

SCP: ‘Zelfstandigenaftrek aanpakken niet verstandig’

05-11-2014 07:19

Uit een woensdag gepubliceerd onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), dat in opdracht van het kabinet de situatie van zzp’ers in kaart brengt, blijkt dat één op de zes zpp’ers onder de armoedegrens leeft. Bovendien hebben de zelfstandigen zonder personeel vaker minstens eenmaal een uitkering gehad dan een werknemer. 

Vijftien procent van de zelfstandig ondernemers zonder personeel is arm. Dit komt volgens het SCP onder meer door wisselende inkomstenbronnen, maar ook door hoge kosten als pensioenopbouw of verzekeringen.

Dit percentage blijft ook in economisch goede tijden hoger dan bij werknemers in loondienst. Hier is zo’n drie procent arm.

Van de zelfstandigen heeft 39 procent minstens één keer een uitkering gehad wegens werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Onder werknemers was dat aandeel dertig procent.

Bad risk

Het SCP stelt dat de overheid daarom niet moet denken dat alleen mensen die goed in de arbeidsmarkt liggen zzp’er worden. Mensen worden ook zelfstandige als de mogelijkheden op de arbeidsmarkt beperkt zijn, aldus het SCP.

“De beleidshypothese klopt dus niet”, aldus het SCP. “Gemiddeld gesproken zijn zzp’ers te beschouwen als een ‘bad risk’ op de arbeidsmarkt.”

Ook vindt het SCP dat de groep zzp’ers te divers is om algemene uitspraken over te doen, laat staan algemeen beleid voor te maken.

Bovendien zegt 94 procent van de zzp’ers geen vast contract te willen en is ook het overgrote deel van de zzp’ers die weinig verdienen tevreden met het bestaan als zelfstandige.

Het schrappen van de zelfstandigenaftrek vindt het SCP dan ook geen goed idee.

Onderzoek

Een onderzoek naar mogelijkheden om armoede onder zelfstandigen aan te pakken is wenselijk, aldus het SCP.

In Nederland werken ongeveer een miljoen mensen als zelfstandig ondernemer. Dit is zo’n elf procent van de werkenden in ons land.

In 2001 werkte nog 6,8 procent van de werkenden zelfstandig.