Opinie

Nederlanders zitten nog liever zonder baan dan zonder Zwarte Piet

20-10-2014 14:23

‘Nederlanders zitten nog liever zonder baan dan zonder Zwarte Piet’. Dit is de treurige conclusie kan worden getrokken als men de aandacht voor de economische malaise vergelijkt met de ophef rond de Zwarte Piet-discussie. Natuurlijk, het is vanzelfsprekend dat er ophef ontstaat als een oud mooi stukje traditie dreigt te verdwijnen. Iedereen, dus ook de donkere Nederlander, is opgegroeid met het Sinterklaasfeest. De frustraties zijn dan ook terecht. Maar hoort deze Zwarte Piet-discussie echt meer aandacht te krijgen dan de structurele economische problemen waar Nederland vanaf de eeuwwisseling al mee heeft te maken? 

Het behoud van Zwarte Piet lijkt de burger meer bezig te houden dan het behoud van banen. Waar blijft een petitie tegen China? Dankzij Chinese staatssteun worden bedrijven blijven ondersteund. Je reinste concurrentievervalsing. Het gevolg is dat Nederlandse bedrijven een stuk moeilijker kunnen opboksen tegen Chinese bedrijven.

ABN Amro

Horen wij ons niet drukker te maken over onze economische positie in de wereld die links en rechts wordt ingehaald door opkomende landen als India, Thailand en zelfs Saudi-Arabië? Sinterklaas is ons niet afgepakt, maar met de overname van ABN Amro in 2007 zijn de grootste bank van Nederland, heel veel banen en belastinginkomsten van Nederlanders afgepakt. Was de ophef toen even groot als nu met Zwarte Piet?

Turkije

‘Turkije is een achterlijke land’ is een citaat van Geert Wilders van de PVV. Een partij met meer dan een miljoen kiezers. Moeten we ons dan niet een gaans afvragen hoe het kan dat een achterlijk land een grotere en betere economie heeft dan Nederland? De Turkse economie is in 2011 met 8,5 procent(!) gegroeid. Dit maakt het de economie met de op één na snelste groei na China. Best knap voor een achterlijk land.

We moeten als Nederlanders bij onszelf nagaan wat de werkelijke problemen in de samenleving zijn. Want als we zo doorgaan zullen de culturele veranderingen als gevolg van economische veranderingen groter maar vooral desastreuzer zijn dan de veranderingen van Zwarte Piet.