Portemonnee

Midlife crisis? Pas op voor een pensioenbreuk

16-10-2014 17:40

Je pensioen wordt steeds verder versoberd. Je moet langer door blijven werken en ontvangt minder pensioen. Dit alles heeft de overheid voor je bedacht. Hier kun je als individu weinig aan doen – of je moet zorgen dat je minister wordt.

Een AOW-gat

Zo is er ook een versobering en individualisering van het basispensioen, de AOW, vanaf 2015. Vanaf dat moment heb je namelijk een zelfstandig recht op AOW. Kort door de bocht wil dit zeggen, dat er op je AOW-datum alleen wordt gekeken of je wel of geen partner hebt.

Heb je geen partner, dan ontvang je de alleenstaanden-AOW van circa 14.000 euro bruto per jaar. Heb je wel een partner, dan ontvang je alleen je eigen AOW van circa 10.000 euro bruto per jaar. Je partner (maakt niet uit welk geslacht) ontvangt op AOW-leeftijd dus haar of zijn eigen AOW-uitkering van circa 10.000 bruto per jaar. Samen heb je dan 20.000 euro bruto per jaar.

Is er echter een leeftijdsverschil met je partner, van bijvoorbeeld drie jaar, dan mis je dus drie jaar lang ongeveer 10.000 euro, ofwel totaal 30.000 euro minder inkomen. Dit wordt het AOW-gat genoemd.

Het echtscheidingsrisico

De kans op echtscheiding bij gehuwden is circa 33%. Bij een zelfstandig ondernemer of DGA is deze kans maar liefst 50%. Dit echtscheidingsrisico besprak ik met één van mijn DGA-relaties.

Deze vijftigjarige man merkte na mijn verhaal droog op:

“Dit betekent dus, dat mocht ik nog ergens tijd vinden om in mijn midlife crisis te komen én ik concludeer dat ik mijn huidige exemplaar wens in te ruilen voor een jonger exemplaar van 30 jaar – uiteraard omdat ik daar beter mee kan praten – dan wordt dat een duur grapje.”

“Los van het pensioen dat gedeeld moet gaan worden met mijn ex, zit ik met een AOW-gat van 20 jaar en scheelt mij dit meer dan 2 ton aan totale inkomsten! Dat is een forse pensioenbreuk door mijn midlife crisis.”

“Volgens mij kan ik mij de luxe van een echtscheiding niet veroorloven. Ik ga gewoon lekker met mijn moppie lang en heel luxe op vakantie en ga opnieuw ontdekken waarom ik ooit eens verliefd op haar ben geworden. Dat is veel goedkoper.”

Dit zijn de momenten dat ik echt van mijn vak houd. :-)

Lees ook: Dekkingsgraden zijn belangrijk voor je pensioen, en dit is de reden.

Dit artikel verscheen eerder op IEXGeld.nl