Business

Zo komen boeven je huis binnen (en zo ga je dat tegen)

29-09-2014 12:55

Een inbraak voor 100% voorkomen, da’s niet altijd mogelijk. Maar houd je met een paar dingen rekening, dan kom je al een heel eind. Als je weet hoe dieven te werk gaan weet je ook waar je op kunt letten om het risico te verkleinen.

Vereniging Eigen Huis heeft de meest voorkomende inbraakmethodes – plus preventie-ideeën – op een rij gezet. Een greep.

Flipperen met een bankpasje

Inbrekers duwen een bankpasje, of ander plastic plaatje, tussen de deur en het deurkozijn. Ze drukken hem langzaam naar beneden, richting het slot. Zit de deur niet op slot, dan duwt het bankpasje zo het ijzertje, ofwel de schoot van het slot, aan de kant.

Voorkomen: Simpel. Draai de deur altijd met een sleutel op slot. Oók als je maar heel even weggaat, of zelfs als je thuis bent. Daarnaast kun je een beveiligingsstrip plaatsen.

Hengelen via de brievenbus

Hengelen gebeurt, net als flipperen, bij mensen die hun deur niet met de sleutel op slot hebben gedaan. Een hengelende inbreker trekt met een ijzerdraad via de brievenbus of je kattenluik de deurklink naar beneden.

Voorkomen: Je kunt een brievenzak plaatsen, of een brievenbusafschermer. En je moet de deur altijd met de sleutel op slot doen.

Het cilinderslot breken

Heb je een cilinderslot en steekt hij aan de buitenzijde een stuk uit, dan kan een inbreker hem met een tang vastpakken en afbreken. Dan komt hij, óók als je de deur gewoon op slot hebt gedaan, zo binnen.

Voorkomen: Je kunt een zogenaamd veiligheidsbeslag plaatsen. Dan steek de cilinder nog maar (maximaal) een paar millimeter uit, waardoor-ie niet meer vast te pakken is.

Babbelen

De babbeltruc: inbrekers proberen door middel van een smoes bij jou in huis te komen. Ze doen zich voor als verkoper, bijvoorbeeld, of als collectant.

Voorkomen: Logisch, eigenlijk: niet iedereen zomaar binnenlaten. Je hoeft natuurlijk niet iedereen te wantrouwen (de kans dat iemand komt stelen, is waarschijnlijk wel iets kleiner dan de kans dat-ie iets anders komt doen), maar een béétje voorzichtigheid kan nooit kwaad.

Je kunt een verkoper of collectant om zijn vergunning en identiteitsbewijs vragen, zodat je weet met wie je te maken hebt. En ook kun je een kierstandhouder plaatsen zodat de deur niet zomaar opengeduwd kan worden.

De kerntrekmethode

De inbreker draait een stalen schroef in de cilinder van je slot en trekt ‘m vervolgens uit het beslag met een kerntrekker. Met een klauwhamer, om maar iets te noemen.

Voorkomen: Tegenwoordig bestaat er een veiligheidsbeslag met een kerntrekbeveiliging. Als je écht safe wilt zitten, kies je er één met het Politiekeurmerk Veilig Wonen.

Een gat boren bij raam- of deurboompjes

Er zijn inbrekers die met een boortje gaatjes maken ter hoogte van raam- en deurboompjes, ofwel de hendeltjes waarmee je deuren en ramen van binnenuit dicht kunt doen. Via dat gat kunnen ze het hendeltje omhoog duwen.

Voorkomen: Zorg ervoor dat je deuren altijd ook op een andere manier zijn afgesloten (door middel van een sleutel). En bij ramen natuurlijk ook, waar mogelijk.

Kan dit niet, zorg dan dat je raam- en deurboompjes hebt met een beveiliging. Ze zijn meestal voorzien van een slot of van een schroefje dat je aan kunt draaien, waardoor de hendel niet meer kan bewegen.

Lees ook: 80.000 redenen waarom je geld op de bank veiliger is dan thuis

Wil je weten wat de stand van zaken is in jouw wijk, op inbraakgebied? Check het hier door je postcode in te vullen.

Dit artikel verscheen eerder op IEXgeld.nl