Troonrede benoemt onzekerheden in de wereld

22-09-2014 13:03

In de Troonrede zijn gevaren rondom ons benoemd en er wordt opgeroepen om voorzichtig te zijn. Financieel krijgen -politiek gewenste- positieve trends de aandacht. De zekerheid dat velen financieel benadeeld zullen worden als gevolg van aangenomen wetten is niet benoemd. Dat schept onterecht teveel vertrouwen.

Toezegging

De toezegging is: “gezonde overheidsfinanciën, een evenwichtige inkomensverdeling, een houdbaar stelsel van sociale en oudedagsvoorzieningen, een goed functionerende arbeidsmarkt en woningmarkt, een toekomstgericht onderwijsstelsel en betaalbare en toegankelijke zorg”. Maar dit jaar gaan wetten in met forse gevolgen voor uw huishoudboekje. Geen maatregel gaat abrupt in maar het sijpelt door en tast uw financiële situatie aan.

Voor iedereen? Nee, maar wel voor velen.

Voor studenten die zeker weten volgend jaar meer dan € 13.000 kwijt te raken over 4 jaar door verlies van de basisbeurs. Met studieschulden die veelal meer dan € 50.000 bedragen.

Voor ouders van toekomstige studenten die minimaal € 215 netto per kind per maand moeten sparen voor de studie van een kind om studieschuld te voorkomen.

Voor werkenden die zeker met uitstel van de AOW te maken krijgen. Met een financieel tekort waar velen niet op gerekend hebben.

Voor pensioengerechtigden die in 2013 en 2014 gemiddeld meer dan 1.5% gekort zijn. Sommigen zelfs tot 7%. Ook zij weten zeker dat door de dekkingsgraad van 105% te verhogen en de lage rentestand normale indexatie niet te verwachten is. De tijd van 70% van het eindloon is allang voorbij. Ook de geleidelijke omzetting van eindloonstelsel naar middelloonstelsel om ten slotte te belanden in een uitgekleed beschikbaar premiestelsel is niet te stuiten.

Voor startende woningbezitters die na omzetting van de aflossingsvrije hypotheek in een annuïteitenhypotheek hogere maandlasten hebben. Inbreng van eigen geld staat vast en stijgt elk jaar. Voor veel studenten is de aankoop van een woning niet haalbaar.

Voor bestaande woningbezitters staat vast dat aftrek na 30 jaar voorbij is en door de bijleenregeling een nieuwe financiering vaak duurder uitvalt. Zeker is ook dat het aftrekpercentage in de hoogste belastingschijf jaarlijks verlaagd wordt met 0,5%. Door gemiddeld 19% waardeverlies op de woning hebben velen een dure restschuld.

Voor werkenden geldt de zekerheid dat flexibele arbeid na 2 jaar beëindigd kan worden. En voor 50+ dat er veelal geen uitzicht op een baan is. Maar financieel ingrijpender dat er een beperkte vergoeding is – voor omscholing – en geen inkomen na ontslag. Ook de verkorte WW zal nog maar 2 jaar uitkomst bieden.

Voor zorgbehoevenden staat vast dat de eigen bijdrage stijgt en dat de bescherming van de sociale zekerheid verder afgebouwd wordt. Ook de invoering van inkomens- en vermogenstoetsen en de overheveling van taken voor de sociale zekerheid naar gemeenten zal zeker leiden tot financiële knelpunten. Dat vraagt veel en ‘kan’ volgens de Troonrede tot onzekerheid leiden. Maar het leidt toch nu al zeker tot onzekerheid?

Zekerheid van onzekere toekomst

En voor allen die gebruik maken van heffingskortingen en toeslagen staat nog de zekerheid van een onzekere toekomst binnen een nieuw belastingstelsel te wachten

Defiscaliseren, decentraliseren, naar voren trekken van inkomsten en belasten van toekomstige generaties zijn succesvolle middelen om de overheidsfinanciën te versterken. Wel een oproep tot veerkracht en daadkracht maar geen transparante waarschuwing voor wat u te wachten staat. De bezuinigingen op het gebied van werk, studie, zorg en sociale zekerheid leveren, onderbouwd door geflatteerde cijfers, de gewenste schuldsanering op.

2,2% overheidstekort in 2015 zal helaas niet leiden tot restitutie anders dan, in verhouding tot eerdere maatregelen, beperkte fiscale tegemoetkomingen. Dus hoogste tijd om uw situatie door te lichten op de onbenoemde financiële nadelen.

Pieter Gevers Deynoot, beheerder van www.definanciëlesite.nl, Harmelen