Economie

Zo controleer je bankbiljetten op echtheid

16-09-2014 13:45

Het aantal onderschepte valse eurobiljetten in Nederland is toegenomen: in de eerste helft van dit jaar was er sprake van een stijging van 24% ten opzichte van de tweede helft van 2013. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) gaat het om 23.900 valse biljetten; het halfjaar er voor waren dit er 19.300.

De Europese Centrale Bank (ECB) zegt 331.000 valse eurobiljetten uit de omloop zijn genomen in diezelfde periode. Bij de meeste vervalsingen – namelijk 80% – gaat het om briefjes van 20 en 50 euro.

Check je briefgeld zelf

Er zijn meer dan zestien miljard geldige eurobiljetten in omloop. En dat zijn er natuurlijk véél meer dan ‘t aantal vervalsingen. Het risico om een vervalsing in handen te krijgen is dus helemaal niet zo groot, namelijk 1 op 60.000.

Maar het is wel verstandig je biljetten op echtheid te controleren. Wanneer je een vals biljet in handen krijgt is de schade voor eigen rekening, zo stelt de Rijksoverheid. Je bent je geld dus kwijt (het is nadrukkelijk niet de bedoeling dat je ‘t opnieuw uitgeeft – dat is strafbaar).

Check ook: 80.000 redenen waarom je geld op de bank veiliger is dan thuis

Kijken, kantelen en voelen

Hoe je de controle uitvoert? Volgens ING met de kijken, kantelen en voelen-methode:

  • Kijken: houd het biljet tegen het licht. Het watermerk moet dan zichtbaar worden. Het watermerk hoort in het papier te zitten: het mag er niet op gedrukt zijn.
  • Kantelen: kantel het biljet om het hologram in de zilverkleurige streep te zien. Je moet ook een regenboogeffect zien.
  • Voelen: het biljet moet stevig aanvoelen – niet slap of vettig – en het moet knisperen. Op bepaalde plekken is de drukinkt verhoogd en duidelijk voelbaar.

Je kunt ook een van de vele online tools gebruiken. Bijvoorbeeld deze van de ECB. En DNB heeft er ook één. Bovendien kun je gebruik maken van de Eurobiljet App. En er bestaat ook nog een test waarmee je je kennis van echtheidskenmerken kunt checken. Mogelijkheden genoeg.

Op 23 september worden overigens nieuwe biljetten 10 euro uitgegeven. En in 2013 werd al een nieuw 5 euro-exemplaar gedrukt. Deze biljetten bieden, als het goed is, betere bescherming tegen vervalsing. Op die nieuwe biljetten verandert het smaragdgroen cijfer in de linkerbenedenhoek van kleur als je het biljet kantelt. En ook is een op-en-neer bewegend lichteffect te zien.

Krijg je verdacht geld in handen, breng het dan naar je bank of de politie. Of stuur het vergezeld door een speciaal formulier naar DNB.

Ook mogelijk: valsemunterij

Het kan ook nog voorkomen dat je valse muntjes in handen krijgt. Die kans is wel veel kleiner, want valsemunterij komt bij de Euro weinig voor.

Het ontwerp van de muntjes is namelijk lastig na te maken. Als je je muntgeld toch graag wilt checken, gebruik dan de volgende tips van de Rijksoverheid:

  • Bij valse euromunten is de kwaliteit van de afbeelding vaak niet zo goed. De afbeelding op echte euromunten is scherp, met duidelijke letters en randen. Soms zie je op valse munten bewerkingssporen (kringen) in het glanzende deel van het ontwerp. En soms zie je ook verfsporen.
  • Het randschrift van valse munten ontbreekt soms of is slecht leesbaar.
  • Valse munten hebben meestal afwijkende magnetische eigenschappen. Je kunt dit eenvoudig controleren met een magneetje. De munten van 1 en 2 euro zijn licht magnetisch. De munten van 10, 20 en 50 eurocent zijn niet magnetisch. Munten van 5 eurocent zijn sterk magnetisch.
  • Valse munten klinken soms donker en dof als ze op een hard oppervlak vallen. Dit is nooit het geval bij een echte euromunt. Als een echte euromunt op een hard oppervlak valt, geeft deze een heldere klank. Dit komt door de eigenschap van het materiaal. De munten van 1 en 2 euro bestaan uit meerdere delen en daardoor is de heldere klank soms moeilijker te horen.
  • Als je een valse euromunt met de rand over papier trekt, geeft-ie soms af. Echte euromunten geven niet af.

Denk je een valse munt in handen te hebben? Dan kun je contact opnemen met de Koninklijke Nederlandse Munt.

Lees ook: Een cashloze samenleving, da’s best een raar idee

Dit bericht verscheen eerder op iexgeld.nl