Taxi Centrale Amsterdam woest op concurrentie door Uber: ‘Dit zijn illegale snorders’

30-07-2014 14:49

Vrije markt betekent concurrentie. Concurrentie betekent innovatie. Innovatie betekent vooruitgang. Behalve in Nederland, want daar moet ‘de overheid’ ingrijpen als Bakker Bruin Brood besluit een bakkerszaak te beginnen in dezelfde straat waar Bakker Wit Brood ook al een bakkerszaak heeft. In Amsterdam heet Bakker Bruin Brood taxibedrijf Uber en Bakker Wit Brood Taxi Centrale Amsterdam (TCA). 

Omdat een ritje in een TCA-taxi schreeuwend duur is, de chauffeur lang niet altijd stratenkennis heeft, soms de blindegeleidehond niet wil meenemen of gewoon twee mensen overrijdt, waarvan één bewust, en vervolgens doodleuk verder rijdt, ontstond er een gat in de taximarkt.

Taxibedrijf Uber vulde dit gat op door met de populaire Uber-app taxi te gaan rijden. Keurige auto’s met keurige chauffeurs voor een keurige prijs.

En nu heeft Uber dus bedacht dat klanten voor de helft van de prijs van een ritje in een TCA-taxi een ritje kunnen maken in een soort van ‘illegale snorder’. Zeg tegen een Hollander: “Het kan twee keer zo goedkoop” en die Hollander begint te steigeren van genot, zelfs als hij het product niet eens nodig heeft.

Liever bij een ‘illegale snorder’ op de achterbank dan een maandsalaris kwijt zijn aan een ritje van het Centraal Station via Diemen en Utrecht naar de Dam, nietwaar?

Vandaar dat die nieuwe Uber-taxi nu al een succes is in Amsterdam. Wat TCA klanten kost.

TCA

En hoe reageert TCA vervolgens? Door nog meer service te beloven? Wél normale prijzen te vragen? Meer fatsoenlijk personeel aannemen dat niet met opzet fietsers aanrijdt? Ervoor zorgen dat de Amsterdamse taximarkt na 25 jaar van ellende eindelijk eens een echt klantvriendelijk gezicht krijgt? Door chauffeurs weer ouderwets straten- en stadskennis te laten opdoen?

Nope. TCA wordt gewoon boos en eist dat de gemeente ingrijpt. Want hee, als je de boekenmarkt totaal kunt verpesten door een proto-communistische vaste boekenprijs in te voeren (het staat er écht: “Bij wet geregeld om prijsconcurrentie te voorkomen”!) dan kun je toch ook best de toch al zo grondig verpestte taximarkt nog verder verpesten door concurrentie te laten verbieden?

“Innovatie door online concurrentie moeten we niet willen”, aldus de papieren uitgevers in de ivoren torens. En nog nooit ging het zo slecht in de uitgeverswereld.

“Innovatie door online concurrentie moeten we niet willen”, aldus de baas van de grootste Taxicentrale Amsterdam. En nog nooit ging het zo slecht in de taxiwereld.

Prettige reis Amsterdam!

 

Meewerken als taxichauffeur bij Uber kan hier.
Een ritje in een Uber-taxi plannen kan hier.