Ondernemen & zzp

Inspectie Leefomgeving en Transport gaat taxidienst Uber kapotmaken

30-07-2014 17:59

De Inspectie Leefomgeving en Transport gaat optreden tegen de nieuwe taxidienst van Uber, waarbij mensen ritjes kunnen maken met particuliere chauffeurs. De inspectie beschouwt chauffeurs die zich aanbieden via deze dienst als snorders.

“De inspectie gaat streng handhaven, zoals we dat nu met snorders ook doen”, aldus de instantie. Met de nieuwe service overtreedt Uber de wet en daarom zal er proces-verbaal tegen hen worden opgemaakt, zegt de inspectie.

Het bedrijf lanceerde woensdag de nieuwe service UberPOP in Amsterdam. Het is een proef, te beginnen met 20 chauffeurs. Die moeten beschikken over een verklaring van goed gedrag en een training hebben gevolgd.

Mensen kunnen een taxi bestellen via een app. Het bedrijf claimt dat ritten met UberPOP de helft goedkoper zijn dan ritten met gewone taxi’s.

De inspectie stelt dat de chauffeurs zich aan dezelfde regels moeten houden als reguliere straattaxi’s, en dus bijvoorbeeld een vergunning moeten hebben en een meter in de taxi.

Particuliere chauffeurs die voor Uber toch aan de slag gaan, riskeren een boete die kan oplopen tot 40.000 euro.

Uber meent dat UberPOP niet te vergelijken is met reguliere straattaxi’s. “We faciliteren geen taxivervoer, maar meerijden, waarbij particuliere autobezitters andere particulieren met zich laten meerijden.”

Ook vindt het bedrijf zichzelf geen vervoersaanbieder, maar een “technologiebedrijf. Uber is een softwareoplossing die vraag en aanbod in de vrije markt aan elkaar koppelt.”

Het bedrijf wil met de inspectie en de gemeente Amsterdam in gesprek gaan over het initiatief. De hoofdstad heeft al laten weten te bekijken wat de gevolgen zijn voor de inspanningen om de kwaliteit van de taximarkt te verbeteren. De taxidienst van Uber wordt dit najaar ook meegenomen in de evaluatie van de Taxiwet.

Het initiatief heeft in de reguliere taxiwereld al tot veel verontwaardiging geleid. Ondernemersorganisaties menen dat UberPOP klanten afpikt van chauffeurs die wel een vergunning hebben.

Anp

Het initiatief heeft in de reguliere taxiwereld tot veel verontwaardiging geleid.