Idealisme is duur bij Triodos

14-07-2014 14:59

Nederlanders zijn als het om beleggen gaat – en dat is met de huidige lage rente bijna een noodzaak als je je vermogen wil laten groeien – nog veel te weinig bewust van een aantal elementaire zaken. Zoals kosten. Veel mensen realiseren zich bijvoorbeeld niet dat er binnen beleggingsfondsen kosten worden ingehouden door de fondsaanbieders. Als dan door grootbanken ook nog eens bij beheer en advies kosten worden ingehouden, ben je als belegger al twee keer kosten kwijt. En dat kan enorm in het rendement hakken. 0,84% advieskosten per jaar betekent over een periode van twintig jaar al snel 100.000 euro minder rendement.

Advieskosten

Die 0,84% noemen we niet zomaar. Dat zijn namelijk de advieskosten bij Triodos Advies. Het wonderlijke is alleen dat Triodos anders dan de grootbanken uitsluitend een beperkt setje eigen beleggingsfondsen opneemt. De kosten binnen de fondsen en voor het ‘advies’ komen dus twee keer in de zakken van Triodos. Specialisten, onder meer van de VEB, hebben er geen waardering voor. Erica Verdegaal, die een veelgeprezen en nuchtere column over personal finance in NRC schrijft, over de kostenstructuur van Triodos: “Veel te duur natuurlijk, maar mensen die duurzaam of cultuur belangrijk vinden, zijn vaak voor banken fijne klanten, want meer dan eens hebben ze weinig interesse in geld.’’ Duur idealisme dus.

Meer weten?

Wilt u meer weten over (de kosten van) beleggen bij Triodos Bank? Dan kunt u via deze link het uitgebreide artikel van Michiel Mastenbroek kopen.