Ondernemen & zzp

Beleggers Easy Life verliezen zaak tegen AFM

22-04-2014 11:38

Beleggers die zijn opgelicht door het Helmondse bedrijf Easy Life hebben hun rechtszaak tegen de Autoriteit Financiële Markten (AFM), De Nederlandsche Bank (DNB) en het Openbaar Ministerie (OM) verloren. De rechtbank in Amsterdam heeft geoordeeld dat er geen bewijs is voor de beschuldiging dat de AFM en DNB al in 2006 wisten dat beleggers werden opgelicht. 

Bovendien was het niet de taak van de AFM en DNB om te controleren of de inleg werd geïnvesteerd of te waarschuwen over vermoedens van oplichting. “AFM en DNB hebben er terecht voor gekozen om aangifte te doen.”

De rechter is het ook niet eens met de beleggers die zeggen dat het OM draalde met het begin van een strafrechtelijk onderzoek. “Er was op het moment van de aangifte geen sprake was van een redelijk vermoeden van schuld aan oplichting.”

Ongeveer 500 mensen investeerden 42,5 miljoen euro in Easy Life. Van het geld werd slechts 9 miljoen euro belegd in Amerikaanse levensverzekeringen. In september 2008 greep het OM in en werden de directeuren van het bedrijf gearresteerd. Nadien ging Easy Life failliet.

De grootste groep beleggers heeft tot dusver geen cent terug gezien. Vier directeuren kregen celstraffen tot 4,5 jaar voor oplichting en deelname aan een criminele organisatie.

Anp