Business

Bankpresident Knot verdient veel meer dan Bundesbank-baas

19-03-2014 17:20

Weet u nog toen Klaas Knot in 2011 tot president werd benoemd bij de Nederlandse Bank? Toen moest de jonge nieuwe baas een deel van zijn salaris inleveren om aan de Balkenende-norm te voldoen. Is dat gebeurd? Het lijkt er niet op. 

Dr. Knot verdient nog altijd bijna een halve ton meer dan zijn Duitse ambtgenoot. Knot’s totale bruto jaarsalaris komt uit op 467.819 euro terwijl dr. Jens Weidmann 418,146, 72 euro krijgt voor zijn inspanningen bij een veel groter en belangrijker instituut. Een dikke 10% meer.

Knot verdient concurrerend bedrag

Dat blijkt uit het renumeratierapport dat de Deutsche Bundesbank woensdagmiddag openbaarde. Opvallend is vooral het verschil in pensioenuitkering. Knot kreeg over 2013 96.200 euro aan pensioengeld bijgestort, tegen 77.800 euro voor Weidmann. Daarnaast profiteert Knot van een voordelige hypotheekrenteregeling die hij via de Nederlandsche Bank kon afsluiten om zijn nieuwe huis ter waarde van 1,2 miljoen euro te kunnen financieren in de Amsterdamse Watergraafsmeer.

Toegegeven: topbestuurders moeten goed betaald worden, maar het argument dat we excellente mensen verliezen aan het buitenland, omdat we te weinig betalen, gaat in het geval Knot nou juist niet op. De commissarissen van DNB maakten zich in het jaarverslag van de DNB nog wel bezorgd over de verlaging van het salaris van Knot, maar die zorg lijkt op helemaal niets gebaseerd. Of zou het kunnen zijn dat de toezichthouders de salarisschalen selectief lezen?