Business

Niemand blij met overname WhatsApp door Facebook

20-02-2014 11:08

Facebook neemt WhatsApp over voor het duizelingwekkende bedrag van 19 miljard dollar. De reacties van gebruikers zijn allerminst enthousiast, zo doet de hashtag #byebyewhatsapp het goed, en kondigen ook Facebookgebruikers massaal aan niet meer bereikbaar te zijn via de berichtendienst. ThePostOnline sprak met ICT-beveiligingsexpert Brenno de Winter en Tim Toornvliet van Bits of Freedom over de gevolgen van de overname.

Facebook krijgt toegang tot al je telefoonnummers

Volgens De Winter breidt Facebook de kennis van het netwerk van haar gebruikers aanzienlijk uit: “WhatsApp heeft toegang tot al je telefooncontacten, en kan zo ook zien of die contacten WhatsApp hebben of niet. Nu krijgt Facebook diezelfde informatie. Een reden dat veel mensen Facebook Messenger niet installeren is juist daarom, hun Messenger vraagt ook meer toegang tot je telefoongegevens.”

Met deze overname weet Facebook in één klap veel meer van je netwerk, stelt De Winter: “Als  je met iemand WhatsAppt, maar geen vrienden bent op Facebook, dan kan Facebook door die nieuwe informatie wel weer gedetailleerder jouw netwerk in kaart brengen.”

Het grootste gevaar van de overname zit volgens De Winter in het bedrag dat met de overname is gemoeid: “Facebook moet 19 miljard dollar terugverdienen, en we hebben geen idee hoe ze dat gaan doen. Dat is het grootste gevaar. Mensen die zeggen niets te verbergen hebben weten nu wat ze waard zijn.”

Stiekeme liefde op WhatsApp

Toornvliet legt uit dat de overname past in de neiging van de internetgiganten om alle informatie zoveel mogelijk te centraliseren: “Er wordt via WhatsApp heel veel online gecommuniceerd, en dat vindt Facebook vervelend. Facebook heeft als doel om alles wat je doet online in kaart te brengen, door er steeds tussen te gaan zitten. Dat maar weinig mensen Facebook Messenger gebruikten en iedereen voor WhatsApp ging, is dan een reden om WhatsApp over te kopen.”

Toornvliet: “Het is een kwestie van tijd voordat Facebook de via WhatsApp verkregen informatie gaat koppelen aan Facebook. Als jij een stiekeme liefde waarmee je geen Facebookvrienden bent wel WhatsApp-berichtjes stuurt, reken dan maar dat je binnenkort diegene als Facebookvriend voorgesteld krijg.”

Volgens Toornvliet kunnen we aan YouTube zien wat ons te wachten staat: “YouTube is overgenomen door Google, en langzaam probeert Google zoveel mogelijk te integreren in je dagelijkse online activiteiten.” Zo kom je er inmiddels haast niet meer onderuit om met je Google-account in te loggen bij YoutTube.

Uitkijken met alternatieven

De Winter ziet de overname als een bevestiging van het feit dat het vertrouwen in clouddiensten nergens op is gebaseerd: “WhatsApp is een clouddienst, dat lijkt betrouwbaarder dan Facebook om die reden. WhatsApp is ook helemaal geen sociaal medium, maar een berichtenservice. Nu blijkt wederom dat het vertrouwen in clouddiensten helemaal nergens op is gebaseerd.”

Volgens De Winter moeten we uitkijken met de volgende applicatie bombarderen tot ‘next best thing‘: “We kunnen wel massaal overstappen op een andere, maar vergelijkbare berichtenservice, maar wanneer zo’n bedrijf groot genoeg wordt, wordt het ook weer overgenomen. Misschien dit keer wel door een Chinees bedrijf dat nóg minder geeft om privacy.”