CDA: ‘Kabinet steekt kop in zand over gevolgen accijnsverhogingen’

07-02-2014 12:19

Het kabinet moet niet langer de kop in het zand steken als het gaat om de gevolgen van accijnsverhogingen, maar zo snel mogelijk openheid van zaken geven. Dat stelt Tweede Kamer-lid Pieter Omtzigt (CDA) tegenover ThePostOnline.

Waarom nog in Nederland je boodschappen doen?

Door de verhoging van accijnzen op zowel drank als benzine wordt het steeds aantrekkelijker om niet alleen over de grens te tanken, maar ook over de grens je drank in te slaan. En als je er dan toch bent, waarom niet gelijk al je boodschappen doen bij de zuider- of oosterburen?

Vandaag publiceerde Bovag en Nove een onderzoek waaruit blijkt dat pomphouders in de grensstreek een kwart minder Diesel en LPG verkopen. Dat zou betekenen dat er zo’n 45 miljoen euro minder accijnsinkomsten en 20 miljoen euro minder BTW naar de schatkist gaat.

‘Omgekeerd multiplier-effect’

Wanneer de overheid investeringen doet in de economie, hoop je dat er een multiplier-effect optreedt. Dat houdt simpelweg in dat de investeringen worden terugverdiend doordat mensen meer gaan consumeren, wat weer voor meer BTW en andere belastingopbrengsten in de schatkist zorgt. 

Omtzigt vreest dat door de accijnsverhogingen juist het tegenovergestelde gebeurt. De verhoging van de accijns zorgt er weliswaar voor dat er voor elke druppel benzine en alcohol meer geld naar de schatkist rolt, maar wanneer niemand daardoor meer deze producten aanschaft in Nederland, zou het juist wel eens kunnen zorgen voor een daling van belastinginkomsten. Een omgekeerd multiplier-effect, zo u wilt.

Dubbel verlies

Omtzigt vreest met grote vrezen: “Als dat multiplier-effect meer dan 1 blijkt te zijn, dus als de belastingverhoging uiteindelijk minder belasting oplevert, dan zijn er alleen maar verliezers. Het MKB zet minder om waardoor er werkgelegenheid verloren gaat, en het begrotingstekort wordt evenmin weggwerkt.” Dubbel verlies dus.

Volgens de Slijtersunie loont het inmiddels al voor inwoners van Utrecht om een tripje naar Duitsland te maken voor de broodnodige benzine en andere boodschappen. Dat had ook vooraf onderzocht kunnen worden, stelt Omtzigt: “Maar de regering weigerde toen een inschatting te maken van die effecten.”

Harde cijfers gewenst

Omtzigt, die zelf in de grensstreek woont, spreekt constant met benzinepomphouders en ander MKB’ers over de gevolgen van de accijnsverhogingen.  De klachten over snel teruglopende inkomsten zijn inmiddels niet meer te negeren, stelt hij:

“Het is heel simpel, we willen gewoon de accijnsinkomsten weten sinds de accijnsverhoging is ingevoerd, daar kun je het effect uit opmaken. We willen die cijfers voor 10 februari hebben zodat we het beleid kunnen evalueren. Wij gaan er natuurlijk vanuit dat het kabinet aanstaande maandag netjes met alle relevante cijfers komt.”

 

Op de vraag of hij echt verwacht dat de cijfers maandag openbaar worden gemaakt, is Omtzigt duidelijk: “Nee natuurlijk niet joh!” 

Misschien dat het kabinet toch liever even wacht met de cijfers tot na de gemeenteraadsverkiezingen? 

Lees ook:
Verhoging accijns op drank kost banen
Levert verhoging benzineprijs ook meer accijnzen op?