Waarom moet Lunchroom Otten wijken?

27-12-2013 16:35

Nieuws uit Den Haag, de lunchroom van de familie Otten, ‘Lunchroom Otten’, al 40 jaar een begrip in de Hofstad, moet wijken voor ‘nieuwe infrastructuur’. De lunchroom, of eigenlijk een strook van 80 centimeter van de lunchroom, staat in de weg, en dus moet het gebouwtje worden afgebroken. Op kosten van de familie Otten. Over ach maanden mogen ze terugkomen tegen een huur die zes keer zo hoog is als nu, of ze in de tussentijd even iets voor zichzelf willen doen.

Lunchroom Otten is geen Starbucks

Hart van Nederland besteedde er al aandacht aan en ook de mensen van GeenStijl hebben lucht gekregen van de zaak, verontwaardiging alom. Ook bij ons, dat mag u als lezer best weten. Want de maatregel betekent simpelweg het einde van het familiebedrijf. De kosten van het afbreken van het gebouw, acht maanden zonder inkomsten en een huur die zesmaal over de kop gaat, daar schrikken ze bij Subway of Starbucks niet van, maar voor een normaal, niet megalomaan bedrijf betekent dat einde verhaal en aanmelden bij het dichtstbijzijnde UWV-kantoor.

De familie protesteerde bij de rechter, maar die kiest – hoe nobel! – voor het algemeen belang. Maar wij hebben het idee dat de rechter de term algemeen belang vrij nauw interpreteert. Fijn hoor, zo’n heringericht plein, maar een hardwerkende – ja Mark, hardwerkend! – ondernemersfamilie niet te gronde richten is een hoop mensen ook iets waard. Met een beetje creativiteit kunnen wij ons zelfs zomaar voorstellen dat het een het ander niet uitsluit.

Hoor en wederhoor

Al met al, en voor zover onze informatie strekt, klinkt dit als een misstand. Dat moet toch humaner opgelost kunnen worden? Maar misschien heeft de gemeente wel een fantastisch, logisch en doordacht verhaal waarom een familiebedrijf op de fles moet omdat de vorm van een plein veranderd dient te worden. Misschien kan het wel echt niet anders, je weet het niet! In het kader van het journalistiek niet onbelangrijke principe van hoor en wederhoor heeft Corine (Eigenaar van ISOLEASE, die wel eens vaker met succes voor anderen een robbertje uitvocht met de instanties) een keurige e-mail naar de gemeente gestuurd waarin ze vraagt: ‘wat is uw kant van dit verhaal?’ Pas daarna zullen wij onze mening vormen, want er zijn altijd twee kanten aan een verhaal. Enige haast bij die verklaring is wel geboden, want de rechter heeft de familie Otten gesommeerd 31 december de locatie te verlaten.

We zijn erg benieuwd!