Business

Bonusbeperking Nederland schrikt Goldman Sachs af

13-12-2013 13:22

De Amerikanen van Goldman Sachs, de absolute koningen van de buitensporige bonussen, vertrekken wellicht uit Londen wanneer de Britten geen besluiten deel meer te zijn van de EU. Door de plannen van minister Dijsselbloem van Financieën is Amsterdam in ieder geval geen optie voor de zakenbank. Dat meldt co-ceo Michael Sherwood aan het Financieele Dagblad.

Europese hub

De Britse premier David Cameron is sceptisch tegenover de Europese Unie en wil om die reden in 2017 een referendum houden over het lidmaatschap aan de EU. Goldman Sachs moet dan op zoek naar een nieuwe Europese ‘hub’, meldt Sherwood: “Frankfurt en Parijs zijn de meest reële opties.”

Als Goldman Sachs vertrekt uit Londen, en die kans is volgens Sherwood ‘een niet te verwaarlozen risico’ dan trekt de bank zich niet gedeeltelijk, maar volledig terug uit het Verenigd Konikrijk: ‘We willen één “hub” voor de grote zaken en ondersteunende diensten. Dat is goed voor het risicobeheer.’

Frankfurt en Parijs vallen onder Europese regels en kennen een bonusplafond van 100 procent of 200 procent met toestemming van de aandeelhouders. Dijsselbloem wil de bonussen voor banken op maximaal 20 procent stellen.

Laag salaris, hoge bonussen

De maximering van bonussen maakt Amsterdam onaantrekkelijk voor Goldman Sachs, die hun werknemers een relatief laag basissalaris geven met daar bovenop forse bonussen.