Economie

Rabobank weigert bitcoin betalingen uit te voeren

21-11-2013 08:57

Roland Cornelissen, it-adviseur in het Groningse Den Horn, wilde woensdagavond een transactie doen met Bitcoin via de Rabo, maar de ondernemer stuitte op een technische storing bij de bank. ’Normaal gesproken gaat het altijd goed, maar vanaf woensdag krijg ik ineens een melding van een technische mankement.’

Cornelissen is niet de enige klant van de bank die problemen ondervindt met aanschaf van Bitcoins, een virtuele munteenheid die deze week in de Amerikaanse Senaat een vriendelijk onthaal kreeg als mogelijk nieuw wettig betaalmiddel.

Bob van Luijt, een andere gedupeerde Bitcoin gebruiker, kreeg te horen dat een ’ethische commissie’ bij de Rabo had beslist om de betalingen niet door te laten gaan, laat hij in een e-mailconsersatie weten, waar ThePostOnline inzicht in heeft.

Leugen

’Het is waanzin dat de Rabo niet overgaat tot betalen. Bitcoin is opgericht om onder de banken uit te komen, maar nu zitten we toch nog aan ze vast!’, laat Cornelissen telefonisch aan ThePostOnline weten.

De Rabo-bank liet gisterenavond weten dat de betalingsproblemen het gevolg is van een ‘technisch mankement’ die 150 klanten betrof, maar deze lezing accepteren Cornelissen en Van Luijt niet. ’Ik neem aan dat de Rabobank begrijpt dat wij deze leugen over ‘tech problemen’ niet geloven’, schrijft Van Luijt.

Digitale transacties

Cornelissen kon gisteravond laat nog steeds niet in zijn systeem. Bij andere banken, zoals ABN Amro, waren er geen problemen om de Bitcoins om te zetten in euro’s, merkte hij.

’De transactiekosten die banken in rekening brengen zijn de kurk van hun inkomsten. Om nu ineens te zeggen dat ze geen inzicht hebben in de geldstromen en daarom betalingen vooraf blokkeren is smerig. Bitcoin is er juist om het onderlinge betalingsverkeer te reguleren zonder bancaire tussenkomst. Het moet niet veel gekker worden…een ethische commissie voor míjn uitgaven. Het is alsof Post.nl zich gaat bemoeien met het versturen van een mailtje. Dat is hun taak niet’, zegt Cornelissen.

In een hoorzitting voor de financiële commissie in de Amerikaanse Senaat naar de betrouwbaarheid van Bitcoin deze week kwamen bezwaren over duistere geldstromen ter sprake, maar waren er overwegend positieve geluiden te horen over de munteenheid. De totale waarde van Bitpoin bedraagt inmiddels al zo’n 8 miljard dollar.