Ondernemen & zzp

Startup: Wel de lusten maar niet de lasten van airbnb

11-11-2013 11:14

Ondernemen begint met een goed idee, ThePostOnline zet daarom opvallende start-ups in de schijnwerpers. Deze week vertelt Jorrit Stracke over zijn nieuwe service: iambnb.

Wat is iambnb?
Ik bied mensen aan om in naam van hen hun huis te verhuren aan toeristen, zakenmensen of expats via de bekende website airbnb. In de meeste gevallen gaat het om mensen die in het buitenland verblijven en dus zelf niet al het gedoe van het verhuren kunnen regelen, maar er zijn natuurlijk ook mensen die gewoon geen zin hebben in het gedoe. Ik neem zowel het plaatsen van de advertentie, het maken van de foto’s, het contact met de gasten, het inchecken en uitchecken van de gasten als het schoonmaken uit handen. Eigenlijk alles dus.

Hoe kwam je op dat idee?
Het idee is ontstaan omdat ik een eigen RE/MAX makelaarskantoor in Amsterdam heb en een eigen Bed and Breakfast. Bij mijn makelaarskantoor krijg ik regelmatig aanvragen van mensen die hun woning voor periodes korter dan 6 maanden willen verhuren. Het is lastig om hier voor de volledige termijn een huurder voor te vinden. Ondertussen verhuur ik zelf een deel van mijn appartement als Bed and Breakfast aan toeristen. Dit loopt als een trein. Ik ben vervolgens gaan onderzoeken of ik de tijdelijk beschikbare woningen niet op die manier kan verhuren aan toeristen. Dit blijkt te kunnen in Amsterdam onder de noemer vakantieverhuur. Het gaat dus om appartementen die tijdelijk leeg staan, maar waar de eigenaar/huurder het overgrote deel van het jaar zelf woont en zelf hoofdbewoner is.

Het gaat voorlopig alleen om woning in Amsterdam?
Ik doe alleen woningen in Amsterdam, maar als er iemand geïnteresseerd is om een franchise te openen in een andere stad in Amsterdam wil ik graag met ze verder praten!

Wat zijn de kosten?
Er zijn geen opstartkosten verbonden aan verhuren via iambnb.nl. Het kost dus nooit geld. De omzet die het appartement genereert wordt verdeeld. 65% van de opbrengsten is voor de verhuurder en 35% voor iambnb. Van die 35% verzorgen wij de schoonmaak en betalen we tevens de toeristenbelasting.

Sinds wanneer ben je online?
Mede door de grote interesse en publiciteit van zowel ThePostOnline als SBS6 ben ik sinds maandag al online. De eerste drie woningen zijn al aangemeld en zelfs de eerste reserveringen zijn al binnengekomen.

Is dit allemaal wel legaal? 
Het verhuren via iambnb valt bij de gemeente Amsterdam onder de noemer vakantieverhuur. Hier zijn een aantal regels aan gebonden. Een van deze regels is dat er schriftelijke toestemming moet zijn van de verhuurder of de VVE. Andere regels zijn dat er niet meer dan 4 personen mogen slapen, er moet toeristenbelasting betaald worden, de woning moet brandveilig zijn en het moet een vrije sector woning zijn.

Hoeveel tijd ben je er op dit moment ongeveer aan kwijt?
Op dit moment ben ik er ongeveer 8 uur per week aan kwijt, maar ik verwacht en hoop dat dit snel verandert.