Ondernemen & zzp

‘Betaalmoraal Nederlandse bedrijven opgeschroefd’

04-11-2013 11:31

Nederlandse bedrijven betalen sneller hun rekeningen. Nadat de betaalmoraal van Nederlandse bedrijven vorig jaar een dieptepunt bereikte, wordt dit jaar gemiddeld 6 dagen sneller betaald: 26 dagen na vervaldatum tegen 32 dagen vorig jaar. Dat stelt het Verbond van Credit Management Bedrijven (VCMB) maandag op basis van onderzoek in de branche.

Snelle maatregelen

Volgens de organisatie staan veel facturen nu een stuk minder lang open omdat er meer maatregelen worden getroffen om tijdige betaling te stimuleren. Zo schakelen bedrijven sneller een incasso-organisatie in om openstaande rekeningen te vorderen.

Ook worden er soms creatieve oplossingen bedacht wanneer even niet betaald kan worden, zoals ruilhandel of ‘in natura terug betalen’. Wanneer een hoveniersbedrijf een website laat maken door een internetbedrijf, kan die hovenier bijvoorbeeld het tuintje van het internetbedrijf verzorgen, zegt VCMB-voorzitter Mannes Westhuis.

Misgelopen omzet

Net als vorig jaar wordt ongeveer driekwart van de rekeningen binnen de afgesproken termijn afgerekend. Door het hoge aantal faillissementen moeten bedrijven dit jaar wel meer afschrijven op rekeningen die helemaal niet worden betaald, blijkt uit het onderzoek. Een kwart van de bedrijven liet VCMB weten meer dan 1 procent van de omzet mis te lopen door niet betaalde facturen. Vorig jaar was dit nog een vijfde van de bedrijven.

ANP