Business

Belangenverstrengeling Blackrock bij ING wordt nóg groter

01-11-2013 15:02

Het vertrouwen van minister Dijsselbloem van Financiën in de Amerikaanse vastgoedadviseur Blackrock moet onmetelijk groot zijn. Het financiële concern, dat vandaag haar belang in ING uitbreidt, bepaalt straks niet alleen de waarde van het ING-vastgoed, maar wordt zelfs verantwoordelijk voor de verkoop van een fors deel van de zwaar afgewaardeerde vastgoedportefeuille.

Minister Dijsselbloem heeft het Amerikaanse concern opdracht gegeven de zwaar afgewaardeerde Amerikaanse vastgoedportefeuille (met zogenaamde Alt-a stutus ) van ING te verkopen aan de hoogste bieder. Dezze partij rotte stenen is sinds vandaag in staatshanden.

Belangen

Daarmee dient Blackrock vele belangen, en hopelijk op een correcte wijze. Eerder werd bekend dat Blackrock door de Nederlandsche Bank is benaderd een onderzoek te doen naar de waarde van onder meer het vastgoed van ING, een bedrijf waar het ondertussen een 5 % belang heeft.

Toen was er al ophef over de dubbele petten. Met de vandaag verstrekte opdracht om het Amerikaanse ING vastgoed te verkopen trekt Blackrock aan nog meer touwtjes dan het al deed. De ING-aandeelhouder mag meedenken over de prijs is en dan ook nog eens regelen aan welke partij de hypotheken worden verkocht.

‘Waarborgen’

Dijsselbloem zegt ‘waarborgen’ te hebben ingebouwd  ‘om te voorkomen dat een verkoop een te lage opbrengst krijgt.’  Een mogelijke lage opbrengst heeft rechtstreeks gevolg voor de schuldpositie van Nederland. De overheid zal naar verwachting in het meest gunstige scenario al een kwart miljard moeten afschrijven op de portefeuille, afhankelijk van de verkoopprijs.

‘Ik behoud mij het recht voor om het verkoopproces te allen tijde te kunnen stoppen, bijvoorbeeld als de opbrengst onvoldoende is om de resterende schuld aan ING af te lossen’, zegt Dijsselbloem in een brief aan de Tweede Kamer.

Vadertje staat nam de bak ING-hypotheekvuil over op het hoogtepunt van de kredietcrisis. De alt-a spullen hadden toen een boekwaarde van 24 miljard. Nu is het stenenimperium nog 9 miljard waard, aldus ING.