Business

Blackrock keurt Nederlands bankvastgoed waar het belang in heeft

12-10-2013 19:43

Alert speurwerk van TPO’s bankpitbull Erik de Vlieger. Blackrock, het omstreden geldbeheerconglomeraat uit New York, gaat De Nederlandsche Bank adviseren over de waarde van het vaderlandse bankvastgoed, terwijl Blackrock zelf belangen heeft in sommige van deze banken.

Vooropgesteld: het wordt natuurlijk hoog tijd dat we eindelijk eens kijken wat die bankstenen nog waard zijn, want vastgoed staat voor te veel geld op de bankbalansen. Blackrock deed het hetzelfde werk al eens voor de Amerikaanse overheid.  Toen moest er al veel ontlucht worden op de bankbalansen.

Nederlandse belangen

Toch is er een groot verschil met Nederland en Amerika. Blackrock heeft namelijk financiële belangen in RABO-bank en ING.

Laten dat nou nèt de banken zijn met balansen vol met nog niet afgewaardeerde vastgoedportefeuilles. De Vlieger in een mail aan ThePostOnline: ‘Niet echt integer hè, om vastgoed producten te laten keuren door een partner? Of vindt u van wel?’

Blackrock

Rabobank verkoopt, ontdekte De Vlieger, Blackrock-producten aan zijn klanten. Ander curieus feit: Blackrock, dat de kwakkelende ING vastgoed moet beoordelen, is mede-eigenaar van ING. ‘Dat gaat u vast niet geloven toch? Dat zou toch niet kunnen? Transparantie predikt ons Ministerie van Financiën toch?  Fijne wedstrijd!’, zegt De Vlieger op zijn kenmerkende vrolijk sarcastische wijze.

Kom er maar in, Kamerleden. Heeft u al iets voor het vragenuurtje van dinsdag…

UPDATE: Nog meer gênante feiten. Blackrock is verantwoordelijk voor het pensioenbeheer van De Nederlandsche Bank. (tip: @ewdevlieger). We verwachten dat er maandag een statement komt waarin wordt gerefereerd aan chinese walls bij Blackrock. Chinese muren zijn er echter om doorbroken te worden, zoals dat zo goed ging bij Goldman Sachs.