Ondernemen & zzp

Aantal ZZP’ers met BV groeit explosief

10-10-2013 17:11

Steeds meer ZZP’ers stappen over naar de rechtsvorm van een besloten vennootschap. De belangrijkste oorzaak hiervan is de introductie van de flex-BV. Dit blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel, die zijn geanalyseerd door Graydon, Firm24.com en de Universiteit Leiden.

62.000 nieuwe BV’s

Sinds de invoering van de Flex-BV werden er 62.000 nieuwe BV’s opgericht. Het jaar daarvoor werden er bijna 40.000 BV’s opgericht, dat betekent een stijging van 55%.

Goedkoper en makkelijker

Het is een stuk goedkoper en gemakkelijker geworden om een BV op te richten. Tot vorig jaar moest er een minimumkapitaal gestort zijn van 18.000 euro, die eis is er sinds de flex-BV niet meer. Daarnaast kan een flex-BV online worden opgericht. De kosten om een BV op te richten bedragen nu 400 euro.

Andere rechtsvormen minder populair

Dat er meer BV’s worden opgericht, wil niet per definitie zeggen dat er meer bedrijven zijn opgericht. Zo bleken de NV’s en commanditaire vennootschappen dit jaar een stuk minder populair in vergelijking met voorgaande jaren.

Kabinetsplannen

Vooral wanneer de verwachting is dat je als ZZP’er meer dan 50.000 euro gaat verdienen, is een BV met daarboven een financiĆ«le holding daarboven belastingtechnisch een stuk aantrekkelijker. Daarnaast zijn de kabinetsplannen om te bezuinigen op voordelige regelingen voor startende ondernemers een belangrijke reden om een BV te starten.