Ondernemen & zzp

Gerechtshof beslist in voordeel ZZP’ers in de zorg

07-10-2013 15:50

Stichting ZZP Nederland is verheugd met de uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch, dat vandaag definitief de belastingdienst in het ongelijk stelde in een langlopend conflict over btw-heffing voor ZZP’ers in de zorg. De uitspraak van het gerechtshof betekent dat BIG-geregistreerde ZZP’ers die zorg verlenen weer btw-vrijgesteld zijn. Dit is een doorbraak in een langlopend conflict tussen ZZP Nederland en de Belastingdienst.

Plotseling BTW-plicht

De ZZP’ers waren tot vrijgesteld van btw-heffing, maar de Belastingdienst besloot deze vrijstelling begin dit jaar in te trekken. De Belastingdienst stelde zich op het standpunt dat het verlenen van gezondheidskundige diensten door zelfstandigen die factureren aan een ziekenhuis moet worden gezien als het uitlenen van arbeid, waar btw over afgedragen moet worden.

Dat betekende in de praktijk dat de ZZP’ers 21% van hun uurtarief moesten afdragen aan de Belastingdienst.

De Belastingdienst verdedigde deze stelling al eerder in de rechtszaal, maar de rechtbank oordeelde toen dat de argumentatie onbegrijpelijk beoordeeld. Na de niet ontvankelijkheidsverklaring tekende de Belastingdienst tekende de belastingdienst hoger beroep aan, waar ze nu wederom ongelijk kregen van de rechtbank.

Koppigheid leidt tot schade voor zorgsector

De koppigheid van de belastingdienst heeft wel behoorlijke schade ingericht in de zorgsector, zo stelt ZZP Nederland op haar website:

‘Helaas hebben inmiddels al een behoorlijk aantal zelfstandigen de zorgsector verlaten, dat is jammer, want in de zorg is een schreeuwende behoefte aan vakmensen.’

Doorbraak

De uitspraak kan gezien worden als een doorbraak in het btw-conflict en geldt voor alle BIG-geregistreerde ZZP’ers. Dat betekent dat het voor de btw-plicht niet uitmaakt over zij rechtstreeks aan de patiënt factureren of aan een ziekenhuis.