Weten & Tech

Neelie Kroes heeft lak aan netneutraliteit

10-09-2013 18:46

GroenLinks en digitale burgerrechtenbewging Bits of Freedom zijn niet blij met twee gelekte ‘netneutraliteitsvoorstellen’ van Eurocommissaris Neelie Kroes. Kroes wil internetproviders het recht geven om onderling en met aanbieder van online diensten prijsafspraken te maken over voorrang op internet.

GroenLinks

GroenLinks laat in een persbericht weten dat de voorstellen niet passen bij afspraken die in Nederland zijn gemaakt: “Dat noemt ze netneutraliteit, maar is niets meer dan nep-neutraliteit. De voorstellen zijn onverenigbaar met de Nederlandse netneutraliteit.”

Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks wil dat Kroes haar wet intrekt en teruggaat naar de tekentafel. “Kroes doet alsof ze zorgt voor netneutraliteit, maar doet aan actieve stervensbegeleiding. Ze is volledig op de hand van de telecomaanbieders die concurrenten willen afknijpen, ook al zegt ze in het Parlement dat ze de netneutraliteit gaat omarmen.”

De voorstellen van de Commissie zullen volgens Sargentini leiden tot een tolweg op internet, een versnipperde en verstarde telecommarkt en schending van de privacy als bijvoorbeeld Deep Packet Inspection wordt gebruikt om verkeerssoorten van elkaar te scheiden.

Volgens Sargentini gaan de voorstellen van Kroes ten koste van de innovatie op internet:

“Internet heeft een enorme kracht getoond in het steeds opnieuw groot maken van vernieuwende ideeën van kleine ondernemers. De gevestigde partijen willen nu de markt op slot zetten.”

Nieuwkomers op de markt zal met de valse spelregels van Kroes in de hand het leven zuur gemaakt worden, zo vreest zij.

Het Europees Parlement heeft al een paar keer duidelijk opgeroepen de netneutraliteit te garanderen. “Uiteindelijk wil ik toe naar netneutraliteit voor Europa, zoals we dat in Nederland nu hebben geregeld. Afwachten maar wat er morgen uit de Commissie komt,” zegt Sargentini.

Bits of Freedom

Ot van Daalen, directeur van Bits of Freedom, laat aan ThePostOnline weten dat de voorstellen van Kroes de netneutraliteit in Nederland inderdaad om zeep zouden helpen: “We zijn dan ook blij dat er blijkbaar ook binnen de Europese Commissie onenigheid bestaat over de voorstellen.”

Van Daalen heeft een mogelijke verklaring voor de voorstellen van de Eurocommisaris: “Kroes zegt wel voor netneutraliteit te zijn, maar daar handelt ze niet naar. Een mogelijke verklaring voor haar voorstellen is dat ze de telecomproviders, die veel baat hebben bij haar voorstellen, nodig heeft voor haar doel om voor 500 miljoen Europeanen breedbandinternet te realiseren.”

Ook Van Daalen ziet het gevaar voor innovatieve start-ups als de voorstellen doorgang vinden: “Op deze manier gaan we naar een situatie dat alleen organisaties met veel geld voorrang kunnen betalen op internet. De ‘nieuwe Skype’ zou zo geen kans krijgen omdat het huidige Skype de middelen heeft om mogelijke concurrentie weg te drukken.”