Economie

‘Eerste handelsoverschot EU in 14 jaar’

03-09-2013 10:24

Nog een bericht om vrolijk van te worden: de Europese economie lijkt langzaam uit het slob te klimmen. Waar in de eerste 6 maanden van 2012 nog sprake was van een handelstekort, kan de EU over het eerste halfjaar in 2013 een handelsoverschot noteren. Het is voor het eerst sinds 1999 dat de EU een handelsoverschot kan noteren. Dit meldt het Spaanse dagblad País.

El País

De Spaanse krant baseert zich op gegevens van Eurostat die nog niet online beschikbaar zijn. De landen die het meest bijdroegen aan het handels waren naast usual suspects Duitsland het Verenigd Koninkrijk, opvallend genoeg ook Italië en Spanje met respectievelijk 13,9 en 6,4 miljard. De Britten en Duitsers verbeterden hun saldo met 31,1 en 13,2 miljard.

De grootste bedreiging voor de positieve tendens, is volgens de Spanjaarden de stijgende energieprijs. Met name de prijs van aardolie is een gevaar voor de groene cijfers.

Handelsbalans Europese Unie (Bron: El País)

Nederland

Hoewel Nederland nog steeds een hele forse min noteert, herstelt het zich ten opzichte van vorig jaar met 5,8 miljard euro, waarmee het op plek 5 komt van landen die hun balans afgelopen jaar verbtereden

Handelsbalans in 2012 en 2013 per land (Bron: El País)