Gemeenten dol op zinloze MKB-treiterregels

24-06-2013 08:56

Gemeenten houden vast aan een woud van zinloze regels, terwijl de overheid al zes jaar geleden heeft besloten deze te schrappen. Dat meldt het Algemeen Dagblad op basis van onderzoek van MKB Nederland.

Zo hanteert ruim de helft van de gemeenten nog altijd de terrasvergunning, geeft 39 procent nog steeds toestemming voor de plaatsing van een reclamebord of menubord en toetst 53 procent elke ondernemer op witwascriminaliteit.

Ook eist 39 procent van de gemeenten een papieren uittreksel van de Kamer van Koophandel bij de aanvraag van zo’n vergunning, terwijl de ambtenaren ook zelf in het digitale Handelsregister kunnen kijken. “Teleurstellend en zorgelijk”, zo noemt MKB-voorman Hans Biesheuvel de onderzoeksresultaten.

De voorbeelden die worden opgesomd in het AD zijn hilarisch. Een gemeente als Bergen op Zoom lijkt meer op een Kafkaeske Sovjetstaat dan op een serieuze moderne stad.

Het allergrootste dieptepunt van volstekt zinloze ondernemershaat is uiteraard de welstandscommissie. Dit is een commissie die bestaat uit mensen die van zichzelf vinden dat ze weten wat ‘smaak’ precies is. Wie dacht als winkelier vrijheid te hebben zijn voorpui in te richten, komt in Nederland bedrogen uit: de welstandscommissie bepaalt namelijk of zoiets smaakvol genoeg is.

Uiteraard wil niemand van de gemeente Bergen op Zoom op het artikel van het AD reageren.