Economie

Economie Utrecht loopt vast, ambtenaren klagen

13-06-2013 12:22

De economie van Utrecht – de vierde stad van het land – loopt vast. De oorzaak? GroenLinks-wethouder Mirjam de Rijk zou ‘onvoldoende hart’ voor de economie hebben. Ondernemers klagen, ambtenaren klappen uit de school. Het AD Utrecht schetst donderdagochtend een zorgelijk beeld.

Afdeling Economische Zaken onderbezet

De Utrechtse afdeling Economische Zaken heeft 17 ambtenaren fulltime in dienst. De andere G4-steden hebben het dubbele tot vierdubbele aantal: Amsterdam (78), Rotterdam (79) en Den Haag 38. De afdeling is volgens de ambtenaren te klein ‘om dingen voor elkaar te krijgen’. “Het is schandalig dat dit in de vierde stad van het land gebeurt.” De ambtenaren spreken zich anoniem uit in de krant omdat ze bang zijn hun baan te verliezen.

Kamer van Koophandel bezorgd

De Utrechtse Kamer van Koophandel is bezorgd, deze heeft twijfels bij de economische ontwikkeling. Woordvoerder Cathelijn Poissonnier stelt dat er niet eens een economische paragraaf in de collegeplannen is opgenomen.

‘De Rijk brengt schade toe aan de stad’

Jacques Blommendaal, voorzitter van belangenvereniging Centrum Management Utrecht is het meest uitgesproken over de getroebleerde wethouder: “Utrecht mist al drie jaar een wethouder met liefde voor ondernemen. De Rijk brengt schade toe aan de stad.”

De Rijk is oud-activiste en was korte tijd senator voor GroenLinks. Ook was zij voorzitter van de partij. De wethouder kwam vorige maand in opspraak vanwege haar declaraties.