Weten & Tech

Op laatste moment afgewezen VU-promovenda Karima Kourtit gebruikte onterecht doctorstitel

30-05-2013 10:10

VU-promovenda Karima Kourtit, wier promotie afgelopen week op het laatste moment werd teruggetrokken, blijkt al jaren onterecht te publiceren onder een doctorstitel. Dit meldt de Volkskrant.

In diverse publicaties die Kourtit samen met andere wetenschappers schreef, wordt zij genoemd als “Dr. Kourtit” terwijl zij nog nooit is gepromoveerd.

Het onrechtmatig gebruik maken van een academische titel is strafbaar.

Wie in Google “dr. Kourtit” invoert komt meerdere (mirror) wetenschappelijke publicaties tegen waarin drs. Kourtit wordt vermeld als Dr. kourtit.

Zo publiceerde drs. Kourtit samen met Prof. dr. Nijkamp bij het Duitse Springer Verlag een artikelbundel met de titel Advances in Spatial Sciences (mirror).

Ook wordt drs. Kourtit gewoon “Dr.” genoemd in een lijst van finalisten van de prestigieuze Amsterdam Science & Innovation Award 2013 (mirror).

Opvallend is overigens de naam van prof. Nijkamp, de hoogleraar waarmee Kourtit diverse artiklen publiceerde, die kennelijk ook in de jury zit van deze award.

Toen afgelopen week werd besloten de promotie van Kourtit terug te trekken, werd zij ook van de Amsterdam Science & Innovation Award-nominatielijst verwijderd.