Business

Failliet Free Record Shop hoopt op doorstart

24-05-2013 16:20

Het Nederlandse deel van entertainmentketen Free Record Shop vraagt vandaag faillissement aan.  De directie wijst haast eufemistisch op het feit de het bedrijf last heeft van ‘de veranderende markt en de niet herstellende economie.’

Doorstart

De woordvoerder van de Free Record Shop meldt aan TPO: “Wij willen voorkomen dat de Free Record Shop uit het Nederlandse straatbeeld verdwijnt, de intentie is dan ook om een doorstart te maken, al zal dat zeker in afgeslankte vorm zijn. De curator moet beslissen of de plannen voor de doorstart levensvatbaar zijn. Wij achten dat kansrijk. De Belgische tak van Free Record Shop en Game Mania vallen niet onder het faillissement, het Amsterdamse Fame wel.”

Procures

Het bedrijf, dat in 1971 werd opgericht door Hans Breukhoven, had al jaren last van de teruglopende CD verkoop. Vorige maand verwierf Procures een meerderheidsbelang in de de Belgische Tak van Free Record Shop en Game Mania. Vorig jaar reorganiseerde de investeringsmaatschappij nog succes de boekwinkelkets Selexyz en De Slegte. Voor het Nederlandse deel is dat dus niet gelukt.

Fame

Voor de medewerkers van het Amsterdamse Fame is het bericht extra pijnlijk. Fame is eigendom van de Free Record Shop, dat in 2011 de deuren moest sluiten. Een deel van het medewerkersbestand verhuisde mee naar de afgeslankte tak in het nabij gelegen Magna Plaza. Net als alle andere medewerkers van de keten is hen gevraagd door te gaan met werken totdat er meer duidelijkheid is over de vervolgstappen van het bedrijf.

Specialisten

Rob van Straten, werkzaam bij platenzaak Concerto in Amsterdam is niet verbaasd door dit bericht: “Het is heel triest voor de medewerkers, maar je kon dit zien aankomen. Wij hebben sinds 2000 onze bedrijfsvoering grondig aangepast, dat heeft Free Record Shop nagelaten. We hebben ons toegelegd op de verkoop van Vinyl, tweedehands CD’s en alternatieve muziek. Je ziet dat jongeren onder de 30 weer veel vinyl kopen, terwijl de CD’s vooral aan 40+ers worden verkocht. Die zijn begin jaren ’90 begonnen met verzamelen en willen niet meer overstappen.”

Platenmaatschappijen

Van Straten is niet blij met het omvallen van de concurrent: “Free Record Shop is al lang geen concurrent meer van ons, daarvoor zijn we inmiddels te verschillend van elkaar. Het is slecht nieuws voor de platenmaatschappijen en distributeurs die deals hebben met de Free Record Shop.” Maar dat betekent niet per definitie dat de Nederlandse platenbusiness krimpt: “Aan de onderkant verschijnen altijd weer nieuwe maatschappijen.”