Business

Rekenfoutje: Engelse crisis bestaat niet

02-05-2013 14:10

Groot-Brittannië heeft niet te kampen gehad met een tweede economische dip. Dat schrijft the National Institute of Economic and Social Research (NIESR) in een rapport. De dubbel-dip zou zijn gebaseerd op een rekenfout. 

Somberheid troef, ABN Amro kwam vanmorgen met een rapport waar niemand in Nederland vrolijk van wordt. Economisch beleid is gebaseerd op rapporten van CPB en CBS.

Foutje

Wellicht loont het de moeite dit soort rapporten eens kritisch tegen het licht te houden. Het CPB maakt ook wel eens een ‘foutje’. De gevolgen kunnen enorm zijn. In Nederland proberen we deze instituten te verslaan.

De NIESR schrijft nu dat de aanwijzingen voor een twee Britse economische dip eind 2011  helemaal niet zo sterk zijn. De eerste crisis in 2008 staat buiten kijf maar de tweede crisis zou helemaal niet zo zeker zijn.

Mosterd

Mosterd na de maaltijd? Wellicht een beetje. Maar toch goed om te weten dat rapporten waar consumentenvertrouwen vanaf hangt niet altijd kloppen.

Vorige maand ontstond discussie tussen economen van twee Amerikaanse topuniversiteiten, Harvard en Massachusetts over berekeningen achter economische cijfers. Ook die ‘fouten’zouden gevolgen hebben voor economisch beleid.