Economie

Ieren hoeven hypotheek niet te betalen

04-04-2013 18:05

In Ierland is het vrij normaal een hypotheek niet af te betalen. Volgens de Ierse centrale bank is op een vijfde van de Ierse hypotheken een betalingsachterstand. En zo goed als niemand krijgt daarvoor een boete.

In andere probleemlanden als Griekenland, Spanje, Portugal en Italië is het percentage van mensen die hun hypotheek  afbetalen slechts zo’n drie procent.

Boetes

Volgens Moody’s betaalt een derde van de wanbetalers strategisch niet terwijl ze dat wel kunnen.

Bijna nergens ter wereld wordt het wantbetalers zo makkelijk gemaakt als in Ierland. “Er staan geen directe boetes op het niet afbetalen van de hypotheekschuld, dus waarom zou je dat dan doen,” zegt de Iers financieel professor Gregory Connor.

Wet

In het vierde kwartaal van 2012 werden slechts 38 huizen van wanbetalers in beslag genomen. Ter vergelijking, in dat tempo zou het 620 jaar duren om alle mensen met achterstand van meer dan 90 dagen (16 procent van de hypotheken) terug te halen.

Onder druk van internationale geldschieters die Ierland overeind houden, komt er nu een nieuwe wet die het makkelijker maakt voor banken de hypotheekschuld binnen te halen. Het is dan wellicht afgelopen met het strategische wanbetalen.