Economie

Werklozen moeten opruimen en strijken

25-03-2013 11:18

Orionis Walcheren wilde werklozen laten sneeuwruimen, boodschappen doen en strijken voor behoud van uitkering. Dat zegt woordvoerster Marcia Wielemaker tegen ThePostOnline.

Omschreven

De Volkskrant meldde vanmorgen dat een bijstandsgerechtigde man uit Middelburg een zaak had aangespannen tegen de gemeente omdat hij weigerde een contract te tekenen om 32 uur ‘niet nader omschreven werk’ te doen.

De rechter stelde de man in het gelijk. De uitspraak betekent dat de tegenprestatie voor behoud van uitkering omschreven moet zijn.

Sinds de invoering van de nieuwe bijstandswet mag een gemeente een tegenprestatie vragen van een uitkeringsgerechtigde. De rechter wil dat in een contract gespecificeerd wordt om welke werkzaamheden het gaat.

Sneeuw schuiven

Orionis Walcheren is de gemeenschappelijke dienst sociale zaken van de Zeeuwse gemeenten Vlissingen, Middelburg en Veere en daarmee verantwoordelijk voor de uitkeringen op het Zeeuwse eiland.

Het laat via woordvoerster Marcia Wielemaker tegen ThePostOnline weten wat uitkeringsgerechtigden zouden kunnen doen. “Met dit weer kun je denken aan sneeuw ruimen. Verder hebben we een boodschappendienst en een was- en strijkservice. En er zijn ploegen die zwerfafval opruimen.”

Actief

Volgens Wielemaker gaat het erom “mensen zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Door een tegenprestatie blijven de mensen actief.”

Twee groepen mensen krijgen op Walcheren het verzoek  een tegenprestatie te leveren. Wielemaker:” Mensen met heel weinig kans op betaald werk die zijn vrijgesteld van hun sollicitatieplicht, wordt een tegenprestatie gevraagd.”

Arbeidsritme

“Mensen die juist alle kwalificaties hebben om snel werk te vinden vragen we ook een tegenprestatie om hun arbeidsritme te behouden. Als ze straks weer moeten werken zijn ze ook 32 uur of meer bezig. De onderste en bovenste groep wordt dus een tegenprestatie gevraagd.”

Al meer dan driehonderd Zeeuwse uitkeringsgerechtigden hebben een contract getekend waarin werk ‘niet nader omschreven’ staat.

In de gemeente Rotterdam is er een verplichting van 20 uur ‘de handen uit de mouwen te steken’. Knooppunt Kranenbarg sprak met Hanneke Grootenboer, directeur Vrijwilligerswinkel over de tegenprestatie in Rotterdam.