Business

IT’er gaat verder met slopen bankgeheim

25-03-2013 17:34

Hervé Falciani heeft opnieuw een lijst van Spanjaarden met een Zwitserse bankrekening openbaar gemaakt. De Frans-Italiaanse Julian Assange gaat hiermee door met het slopen van het Zwitserse bankgeheim. 

Vluchten

Falciani kwam in de rechtszaak over de Gürtelcorruptiezaak met nieuwe cijfers over bankrekeningen van Spanjaarden in Zwitserland. In 2009 leverde dit Spanje al zo’n 300 miljoen euro op omdat er voor 6 miljard aan zwart kapitaal bekend werd.

In zijn tijd als IT-specialist bij de HSBC-bank in Genève kopieerde Falciani de dossiers van vermeende belastingontduikers. Toen de Zwitserse justitie hem op het spoor kwam, vluchtte hij naar Frankrijk.

Partido Popular

De Fransen konden 1,2 miljard aan belastinginkomsten binnenhalen. Ook de Verenigde Staten en Groot-Brittannië profiteren van het werk van Falciani.

Leden van Spaanse regeringspartij Partido Popular blijken ook op de lijst van Falciani te staan.

Arrestatiebevel

Er liep een internationaal arrestatiebevel tegen Falciani vanwege schending van het bankgeheim. Spanje arresteerde de man daarom maar heeft hem vooralsnog niet uitgeleverd. De Spaanse wet verplicht burgers elke aanwijzing van witwassen te melden.

Daarbij hebben de daden van Falciani Spanje geld opgeleverd. De Spaanse rechter doet op 15 april uitspraak over de uitlevering van Falciani aan Zwitserland.