Business

Salarissen bestuurders Achmea en Leaseplan blijft stijgen

20-03-2013 13:05

Achmea en Leasplan hebben de vaste salarissen van hun bestuurders verhoogd. Dit is een alternatief voor het feit dat ze geen bonussen meer mogen betalen. Dit mag niet meer sinds de bedrijven staatssteun hebben ontvangen om overeind te kunnen blijven.

Bij Achmea betreft het een salarisverhoging van 19 procent en bij Leaseplan zien de bestuurders hun salaris met 16 procent stijgen. Dit blijkt uit de jaarverslagen van beide bedrijven.

Graaiende topbestuurders

Het trucje om de salarissen te verhogen is al eerder uitgevoerd. ASR en NIBC gingen de 2 bedrijven al voor. NIBC liet vorig jaar de salarissen van het bestuur ook al eens stijgen. Alleen ABN Amro, ING Groep en SNS Reaal verhoogden tot nu toe de vaste salarissen niet.

Het bonusverbod moest definitief een einde maken aan de graaiende topbestuurders binnen de financiële sector. Er werd echter wel een mogelijkheid open gehouden om de vaste salarissen te verhogen. Van deze achterdeur heeft tot nu toe de helft van de bedrijven die sinds 2008 staatssteun kregen gebruik gemaakt.

760.000 euro

Achmea maakt de salarissen van individuele bestuurders niet bekend, maar het bedrijf laat wel weten dat het inkomen van een gemiddeld actief lid van de raad van bestuur steeg van 640.000 euro naar 760.000 euro.

Bij ASR zijn de financieel directeur en de operationeel directeur per 1 januari 2012, doormiddel van toeslagen, gestegen naar een bedrag van 386.000 euro dat zij jaarlijks op hun bankrekening mogen bijschrijven.

Ook bij Leaseplan houden ze de namen die een verhoging van hun salaris tegemoet mochten zien liever geheim. Men laat echter wel weten dat het gemiddeld salaris van 515.000 euro stijgt naar zo’n 595.000 euro.

Bedroevend signaal

CDA-woordvoerder Van Hijum spreekt van een “bedroevend signaal op het verkeerde moment.”
Hij vindt ook dat bestuurders verder moeten kijken dan wat alleen juridisch mogelijk is.

Ook D66-woordvoeder Koolmees vindt dit een slecht signaal. Hij wijst er tevens op dat mensen momenteel de laan uitvliegen binnen de financiële sector.