Economie

The Shock Doctrine

22-02-2013 20:00

Deze week heeft u kunnen zien wat u in de toekomst te wachten staat. De Troikakaravaan trekt door Europa en zal Nederland niet overslaan in die tour. Men is er in Europa van overtuigd dat de crisis alleen kan worden opgelost door de financiële huishouding van de staten “op orde” te krijgen door middel van strenge bezuinigingen. Maar waar komt deze neoliberale ideologie vandaan en is dit economische beleid al eens eerder uitgeprobeerd?

Neoliberalisme

Het neoliberalisme komt voort uit de Oostenrijkse economische school. Friedrich Hayek is de bekendste econoom van deze Oostenrijkse school. De Oostenrijkse school staat haaks tegenover de economische theorieën van John Maynard Keynes. Keynes is bekend voor zijn economische theorie dat overheden in economisch slechte tijden juist de economie moet stimuleren en niet moet bezuinigen. Het bekendste voorbeeld van die visie is de New Deal van Franklin D. Roosevelt.

Shock therapie

De economische theorie van Hayek begon pas echt een rol van betekenis te spelen in de Chicago School of Economics waar Milton Friedman de bekendste econoom was. In Chicago wezen ze de theorie van Keynes af en wilde een zo klein mogelijke overheid die niet kon interveniëren op de markt. De theorie was gebaseerd op het libertarisme en wilde met vrije markten en minder overheid een vrijere en rechtvaardigere samenleving creëren.

“The Chicago Boys” kregen al snel de kans om hun theorie uit te testen. Het “testobject” van de Chicago boys was Chili. Chili werd geregeerd door de socialist Salvador Allende die in 1970 democratisch was verkozen tot president. Dit was een doorn in het oog voor de VS en de Amerikaanse corporate belangen. De VS wilde graag zijn “invloedsfeer” in Zuid-Amerika behouden en daardoor begon de Nixon administratie met economische oorlogvoering tegen Chili.

1 in 10 chance perhaps, but save Chile! worth spending; not concerned; no involvement of embassy; $10,000,00 available, more if necessary; full-time job — best men we have; game plan; make the economy scream! – Richard Nixon

Coup d’etat
De VS steunde de fascistische generaal Augusto Pinochet in zijn coup en op 11 september 1973 werd het presidentiële paleis van Allende gebombardeerd. Na zijn laatste boodschap aan het volk pleegde Allende zelfmoord in het presidentiële paleis. Het ironische was dat de Chicago boys bereid waren om met een fascistisch regime te werken om hun “vrije en rechtvaardige” maatschappij te kunnen creëren.

Hoe dit verhaal afloopt kunt u in de documentaire Shock Doctrine naar het boek van Naomi Klein bekijken.

https://www.youtube.com/watch?v=7iW1SHPgUAQ